27.10.2021.
Одржана конференција пројекта Flood & Fire

Конференција пројекта Flood & Fire на којој су представљене пројектне активности те очекивани резултати одржана је у Цавтату. Организатор конференција била је Опћина Конавле, партнер у пројекту одобреном у оквиру INTERREG IPA Програма прекограничне сурадње Хрватска- Босна и Херцеговина- Црна Гора 2014.-2020.
Перица Пушић, начелник Управног одјела за рурални развој, господарство и ЕУ фондове Опћине Конавле те члан пројектног тима, истакао је бенефите овог пројекта за ЈВП Конавле, што ће резултирати бољом опремљеношћу и већим нивоом спремности сигурносних и интервентних служби.
– Опћина Конавле препознаје важност улагања у ватрогасну службу, која је оспособљена и опремљена за све врсте интервенеција, а томе ће, уз овај пројект, у смислу осигуравања услова квалитетног рада, посебно допринијети изградња Ватрогасног дома на Груди, такође финанцираног ЕУ средствима. То је улагање у сигурност свих наших суграђана – рекао је Пушић.
Наташа Тучић, представница пројектног партнера из Града Требиња, истакла је допринос пројекта повећању техничких капацитета интервенцијских служби за одбрану од природних катастрофа. Навела је како ће реализација пројекта увелико утицати на спремност служби на интервенцију у случају природних катастрофа попут поплава и пожара с којима се константно суочавају.
Марија Пролета, представница Опћине Равно те чланица пројектног тима истакла је задовољство оствареним партнерством на пројекту те истакла важност добрих партнерских односа посебно у заједничком настојању да се што квалитетније и раније дјелује у превенцији природних катастрофа – пожара и поплава.

Мариана Чупић Јовановски, водитељка пројекта Flood & Fire у Опћини Конавле, детаљније је представила пројект и његове главне активности те очекиване резултате. Пројектом ће се ојачати капацитети локалних заједница како би се избјегле спорадичне и ад-хоц заједничке интервенције те ће бити успостављен Комуникацијски центар за управљање катастрофама, који ће служити као платформа за бољу координацију иницијатива за управљање ризиком од катастрофе на прекограничном нивоу.
Спровођење пројекта почело је 15.08.2020. године те ће трајати 24 мјесеца. Укупна вриједност пројекта износи 1.851.353,00 еура, од чега је суфинанцирање Еуропске уније 85% у износу од 1.573.650,05 еура.
Главни партнер пројекта је Општина Херцег Нови, док су пројектни партнери, уз Опћину Конавле, још и Град Требиње, Опћина Равно те Институт за напредак и развој Херцеговине.
Главни циљ пројекта је повећати спремност обухваћеног прекограничног подручја за правовремене и квалитетне реакције у случају природних катастрофа, али и катастрофа узрокованих људским фактором те смањити и ублажити негативне посљедице истих.Пројект је суфинанциран средствима EFRR и IPA II фондова Еуропске уније.