07.10.2021.
Требиње дио европског пројекта ПРОНАЦУЛ

У просторијама Развојне агенције Града Требиња ТРЕДЕА одржана је конференција за медије пројекта ПРОНАЦУЛ (Промоција природне и културне баштине за развој одрживог туризма у заштићеним подручјима), а у коме је ТРЕДЕА један од партнера.

Конференција је одржана у сврху информисања јавности о циљевима и активностима пројекта, а медијима су се обратили в.д. директора Развојне агенција Града Требиња Бојан Бендераћ, замјеник градоначелника Дражен Бошковић, те Ранко Биберџић из Развојне агенције, а учешће је узео и начелник Одјељења за туризам, пољопривреду и предузетништво Бојан Вучуревић.

Пројекат, уз Регионалну развојну агенцију Засавје – Словенија, реализује још 11 партнерских организација из Италије, Грчке, Словеније, Хрватске, Србије и БиХ, а финансира се из средстава програма АДРИОН (ЕУ). Укупна вриједност пројекта је 1.770.348,98 евра, док је буџет Агенције 88.542,54 евра од чега је 15 одсто локално учешће које је обезбијеђено кроз подршку Града Требиња.

Главна идеја пројекта је стављање нагласка на промоцију и очување природне и културне баштине, те подршка развоју заједничких стратегија земаља учесница за јединствено промовисање пројектне регије као туристичке дестинације. Кроз пројекат ће, између осталог, бити постављена лака туристичка и планинарска/спортска инфраструктура (зиплајн за дјецу, двије виа ферате, вјештачка стијена за дјецу и одрасле, мини одмориште, инфо табле и путокази) на локацији Орјен/Убла.

Реализација пројекта ПРОНАЦУЛ ће омогућити афирмацију природног и културног насљеђа, те унапређење туристичке понуде Требиња, нарочито у области активног и оутдоор туризма.