12.08.2021.
Градски Штаб за ванредне ситуације – Апел послодавцима да заштите раднике усљед врућине

Градски Штаб за ванредне ситуације апелује свим послодавци да због изузетно високе температуре ваздуха, која ће у наредним данима према најавама метеоролога бити и до 40 степени Целзијусових,  прерасподјеле радно вријеме и тако заштите здравље радника.

Из Штаба су истакли да је неспорно да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања.

Наводе да се, осим прерасподјеле радног времена, препоручује и ротација послова, избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана од 11.00 до 16.00 часова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

„Апелујемо да послодавци изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника“, наводи се у саопштењу градског Штаба за ванредне ситуације.