У Градској управи Требиње данас је одржана обука за удружења грађана о финансијском и наративном извјештавању те пореским обавезама.

Право на ову обуку, која се по први пут организује на овакав начин, имала су удружења чији су пројекти одобрени за суфинансирање Одлуком градоначелника за ову годину, у области културе, науке и друштвене бриге о младима те здравствено-инвалидске заштите, друштвене бриге о старима, националним мањинама и повратницима.

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање је истакла да је у буџету Града Требиња у овој години за суфинансирање ових удружења издвојено око 200 000 марака, а обухваћено је око 40 удружења.

Према њеним ријечима обуке су организоване у циљу успостављања директног и бољег контакта са овим удужењима те пружања стручне помоћи у изради извјештаја и реализацији пројеката.

„Идеја да на овај начин побољшамо сарадњу са удужењима грађана је проистекла из прегледа њихових извјештаја и реализације пројекта у протекле три године. Уочено је низ мањкавости за које сматрамо да је потребно само мало добре воље, мало више едукације. Наши стручни сарадници су припремили ову обуку са циљем да упуте информације удружењима шта је то што би требало поправити, на који начин требају правдати средства, шта је прихватљиво, а шта није, с једне стране, а са друге стране да дамо информације, у најбољој намјери, да побољшамо сарадњу Града Требиња са организацијама цивилног друштва али и да побољшамо активизам удружења грађана, те олакшамо аплицирање за нове пројекте тиме што ћемо израдити шаблон за апликацију који ће бити доста једноставан, као и да умањимо потребу за великом пратећом документацијом“, истакла је она.

Слађана Скочајић је рекла да ће у наредној години комисија која буде одлучивала о одобравању ових пројеката водити рачуна о резултатима који су постигнути у овој години, како изгледају овогодишњи извјештаји те наградити нове друштвено корисне идеје.

„Новина у наредној години ће свакако бити нешто озбиљније оцјењивање, предност ће се дати новим пројектима, иновативним идејама, организацијама које ураде извјештавање на правилан начин. Ми подстичемо организације цивилног друштва да се обраћају и другим донаторима, а да је Град Требиње спреман да уради суфинансирање пројеката за све друштвено прихватљиве идеје, за општи бољитак активности организација цивилног друштва у граду Требињу“,навела је Слађана Скочајић.

Задовољна је што је велики број удружења присуствовао данашњој обуци, сматрајући да је то добар сигнал.

„Било је доста њихових недоумица, питања, сугестија. Мислим да ћемо радити ревизију правилника тако да ће организације које буду имале значајније пројекте имати прилику да добију и већа средства. Дакле, да наградимо оне који су активни, а да подстакнемо оне који су неактивни“, рекла је Скочајићева.

Она је истакла да ће у наредна три мјесеца бити отворен Друштвени центар, који ће моћи да користе организације цивилног друштва.

„Имаће простор од 48 квадрата који ће моћи да се користи за радионице, састанке, уз чајну кухињу и све остале услове“, истиче она.

За удружења грађана, током новембра и децембра, одређени су и термини за редовне консултације о реализацији пројеката и извјештавања и то сваке сриједе, од 12 до 13 часова.

Радио Требиње