23.09.2022.
Počinje izgradnja novog azila za pse

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić održao je danas sastanak sa predstavnicima britanske organizacije „Network for Animals“ povodom planova izgradnje novog azila za pse u Trebinju, čija je ukupna vrijednost 511.000 KM, a radovi na samom objektu počinju početkom oktobra i trajaće oko tri mjeseca.

Dejvid Barit, izvršni direktor „Network for Animals“ je kazao da ova međunarodna organizacija za pomoć životinjama trenutno provodi 40 projekata u 20 zemalja svijeta.

„Kada su me moji saradnici iz regiona pozvali prije godinu dana da dođem u Trebinje i vidim kakva je situacija sa napuštenim životinjama, došao sam i vidio da se azil nalazi na gradskoj deponiji čime sam bio potrešen. Međutim, ono što me podstaklo da pružim ruku saradnje Gradu Trebinju je njihov odnos i prijem jer na mnogim mjestima u svijetu gdje bi došli, oni budu neprijateljski nastrojeni prema životinjama i prema našim prijedlozima. Zato posebna zahvalnost gradonačelniku Ćuriću i njegovim saradnicima, jer su ljubaznošću i zalaganjem nas podstakli na trenutno najveću iunvesticiju na Balkanu“, kaže Barit koji je uvjeren da će Trebinje biti primjer svim gradovima u regionu, ne samo zbog projekta već i zbog načina pristupanja ovom projektu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je ideja za ovu realizaciju projekta nastala prije godinu dana.

„Grad će učestvovati sa 20 odsto. Iako smo imali ideju da realizujemo projekat za cijenu nižu od ovoga, ali kada smo procijenili šta dobijamo ovakvim azilom, nismo odustali. Turisti koji dođu moraju vidjeti da je Trebinje grad koji brine i o životinjama. Oko šezdeset životinja će moći da boravi u azilu i nadam se da će ovaj projekat biti na ponos svih nas“, objasnio je gradonačelnik Ćurić.

Spasoje Radović, načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove kaže da sama vrijednost projekta nije toliko bitna koliko postignuti efekat.

„80 odsto finansija su nam obezbjedili prijatelji sa kojima smo se danas sastali. Azil će biti izgrađen na najmoderniji način“, zaključio je Radović.