23.09.2022.
Почиње изградња новог азила за псе

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић одржао је данас састанак са представницима британске организације „Network for Animals“ поводом планова изградње новог азила за псе у Требињу, чија је укупна вриједност 511.000 КМ, а радови на самом објекту почињу почетком октобра и трајаће око три мјесеца.

Дејвид Барит, извршни директор „Network for Animals“ је казао да ова међународна организација за помоћ животињама тренутно проводи 40 пројеката у 20 земаља свијета.

„Када су ме моји сарадници из региона позвали прије годину дана да дођем у Требиње и видим каква је ситуација са напуштеним животињама, дошао сам и видио да се азил налази на градској депонији чиме сам био потрешен. Међутим, оно што ме подстакло да пружим руку сарадње Граду Требињу је њихов однос и пријем јер на многим мјестима у свијету гдје би дошли, они буду непријатељски настројени према животињама и према нашим приједлозима. Зато посебна захвалност градоначелнику Ћурићу и његовим сарадницима, јер су љубазношћу и залагањем нас подстакли на тренутно највећу иунвестицију на Балкану“, каже Барит који је увјерен да ће Требиње бити примјер свим градовима у региону, не само због пројекта већ и због начина приступања овом пројекту.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да је идеја за ову реализацију пројекта настала прије годину дана.

„Град ће учествовати са 20 одсто. Иако смо имали идеју да реализујемо пројекат за цијену нижу од овога, али када смо процијенили шта добијамо оваквим азилом, нисмо одустали. Туристи који дођу морају видјети да је Требиње град који брине и о животињама. Око шездесет животиња ће моћи да борави у азилу и надам се да ће овај пројекат бити на понос свих нас“, објаснио је градоначелник Ћурић.

Спасоје Радовић, начелник Одјељења за комунално-инспекцијске послове каже да сама вриједност пројекта није толико битна колико постигнути ефекат.

„80 одсто финансија су нам обезбједили пријатељи са којима смо се данас састали. Азил ће бити изграђен на најмодернији начин“, закључио је Радовић.