У Требињу је данас почео други „Самит енергетике“ који је окупио стручњаке, научне раднике и представнике институција из сектора енергетике, привреде и индустрије земаља региона – БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

На овогодишњем регионалном пословном скупу о енергетским перспективама и одрживости производње енергије на западном Балкану, под слоганом „Хибридна енергетска будућност“, учествоваће више од педесет стручњака из регије.

Мисија самита је да се постигне боља повезаност привреде, политике и науке, а фокус је на енергетској будућности Балкана, процесима транзиције, односно одмицање од фосилних горива према обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности.

Планирано је седам панела а неке од тема су енергетске стратегије и енергетски климатски планови, градња нових енергетских капацитета, успостављање организованог тржишта електричне енергије, те развој потенцијала обновљивих извора енергије.

Овогодишњем СЕТ присуствују и министри у Влади РС и Савјету министара БиХ Петар Ђокић и Сташа Кошарац, као и министар за капиталне инвестиције Црне Горе Младен Бојанић.

У име домаћина, генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић је рекао да су се у Требињу састали струка и наука, комшије и пријатељи, да се размјењују искуства и знања о енергетској будућности западног Балкана.

Петровић је истакао да су енергетски потенцијали у региону велики, али нису довољно искориштени, те да је на актерима да граде међусобне релације и буду далековиди за нова енергетска рјешења, како би заједничким радом и сарадњом у тој области сви на овом простору могли да напредују и остваре већи профит.

Учеснике и госте поздравили су и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, док је самит званично отворио министар енергетике и рударства у Влади Српске Петар Ђокић.

Ћурић је истакао да му је част да поздрави учеснике Самита енергетике у име града домаћина – Требиња: „Са нестрпљењем чекам прве панеле да чујемо поруке људи од струке, али исто тако да људи који су на челу `Електропривреде Републике Српске` и свих предузећа на подручју Републике Српске презентују шта су њихови планови, шта је то што су урадили у претходном периоду и шта ће урадити у наредном периоду“, рекао је градоначелник Ћурић новинарима у Требињу након отварања Самита.

Министар Ђокић је истакао да је Република Српска ставила област енергетике на прво мјесто – као своју највећу развојну шансу, те да је до 2035. године у плану да се у ову област инвестира 11,5 милијарди КМ.

Додао је да је до сада у област енергетике инвестирано више од три милијарде КМ и да је у току реализација великих инвестиција.

 

Извори: Радио Требиње/Агенција СРНА