02.03.2023.
Одржано предавање у склопу пројекта еуПОЛИС

Град Требиње, у сарадњи са 27 партнерских организација из цијелог свијета, реализује   пројекат еуПОЛИС који  финансира  програм Horizon 2020 . Овим пројектом се примјењују иновативне методе урбаног планирања на бази природних рјешења у градским, приградским и сеоским срединама као и у природном окружењу.

Град Требиње је  у овом тиму препознат као један од пет градова „сљедбеника” ( „followers”), чији је  задатак да преузме и имплементира еуПОЛИС рјешења.

У склопу реализације пројектних  активности еуПОЛИС пројекта у скупштинској сали градске управе Требиње одржано је предавање на тему “Интегрално унапређење животне средине за потребе иновативног привредног развоја града Требиња – (Blue green solutions – рјешења инспирисана природом).

Предавање је одржао проф. др Чедо Максимовић са универзитета Imperial College Лондон.

Професор Максимовић је упознао учеснике предавања са иновативним, здравим, хуманијим и јефтинијим технологијама а којe би биле прилагођене локалним условима, посебно на оним локацијама чије еколошке вриједности треба да се регенеришу и трајно сачувају .

Привредници  и грађани имали су прилику да се упознају са значајем наведене теме, као и да дају своје идеје и сугестије  које би се могле искористити за израду будућих пројеката у овој области.