О Требињу

Требиње, град прилика

Требиње је најјужнији град Републике Српске и БиХ. Налази се у долини ријеке Требишњице, на тромеђи БиХ, Црне Горе и Хрватске. Надморска висина урбаног дијела града је око 275 метара изнад нивоа мора. Географска позиција је 42° 42′ Н и 18° 20′ Е. Град се налази на значајној раскрсници путева, удаљен од Дубровника 27 км, Мостара – 115, Бањалуке -360, Никшића – 70, Подгорице – 120, Херцег Новог – 38, Сарајева – 230, Београда – 480 км.

Територија града заузима простор од 904 км². Према посљедњим процјенама, Требиње има око 30.000 становника, од чега више од 75 одсто живи у урбаном дијелу града. На територији града налазе се и три гранична прелаза: два са Црном Гором (према Никшићу и Херцег Новом) и један са Хрватском (према Дубровнику).

Подручје града је веома богато природним потенцијалима (умјерена клима, вода, сунце, вјетар, љековито биље и др.) који још увијек нису довољно искориштени. Привреда Требиња се највећим дијелом ослања на електро-енергетски сектор и једним дијелом на прерађивачки сектор. Међутим, у посљедње вријеме, предност се даје развоју пољопривредно-прехрамбене производње, туристичке понуде и предузетништву у туризму, пошто у овим сферама Требиње има значајне компаративне предности у односу на друга мјеста, те недовољно искориштене потенцијале.

Богато културно-историјско насљеђе, клима и повољан географски положај су значајно утицали да у пројекцији будућности развоја Требиња туризам заузме посебно стратешко мјесто. Посебну пажњу бројних туриста, осим старог градског језгра изграђеног у медитеранском стилу, привлачи парк Јована Дучића и специфичан ботанички и угоститељски комплекс од шеснаест стољетних платана – љетна башта. Ту је и војно утврђење с почетка 18. вијека, Стари град или Кастел, са својим уским уличицама, волтовима, капијама и каменим здањима, Осман-пашином и султан Ахмедовом џамијом, Музејом Херцеговине, бројним кафићима, ресторанима и бутицима.

Ријека Требишњица, најдужа понорница у Европи, дијели Требиње на два дијела. Требишњица је, према казивању бројних грађана и посјетилаца, ријека необичне љепоте и чистоће. На њеној десној обали у Полицама, поред Перовића (Арсланагића) моста, смјештена је црквица поред које је сахрањен требињски жупан Грд. Властелин Грд лежи под најстаријим познатим стећком у читавој Републици Српској и БиХ. Градске обале Требишњице спајају три моста.

У Требињу и његовој околини су и неки од најпознатијих средњовјековних манастира. То су: манастир Светог Петра и Павла у Петровом пољу, Завала на ободу Поповог поља, Тврдош у истоименом мјесту поред Требиња као и манастир Дужи који је раније био сједиште епархије, а у 19. вијеку сједиште устаничког штаба Луке Вукаловића и Мића Љубибратића.

У градском парку “Јован Дучић” смјештен је Саборни храм Светог преображења Господњег. У Мостаћима је значајан културно-историјски споменик – Црква Светог Климента. У самом срцу града налази се римокатоличка катедрална црква посвећена Рођењу блажене Дјевице Марије, изграђена почетком 20. вијека. У непосредној близини Петропавловог манастира налази се Павлова пећина, својеврсно стјециште ходочасника и мјесто гдје је, према предању, Свети Павле, на свом путу за Рим, једно вријеме проповиједао.

На Црквини изнад Требиња налази се Херцеговачка Грачаница – задужбина Бранка Тупањца, ктитора и извршитеља Дучићевог тестамента. У овој цркви, према Дучићевој жељи, почивају пјесникови земни остаци. У Поповом пољу, у Мркоњићима, недалеко од Требиња, на темељима родне куће светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког и Тврдошког изграђен је Духовни центар – метох Петропавловог манастира.

У Полицама, у Бранковини, налази се једна од најбоље очуваних средњовјековних кула у Херцеговини – Кула Бранковића, односно тврђава дједа или оца Вука Бранковића.

На путу за Билећу је манастир Добрићево, вриједан споменик културе са фрескама које су, највјероватније, или дјело посљедњег великог византијског живописца Георгија Митрофановића, или неког од његових најбољих ученика.

Туристичку понуду града употпуњују излетишта надомак Требиња – Јазина, Убла, Ластва, Студенац, те бројни ресторани са љетним баштама, хотели, мотели и други смјештајни капацитети. Значајну улогу у промоцији Требиња као туристичког центра има Туристичка организација града Требиња, која је до сада реализовала низ пројеката важних за изградњу туристичког идентитета града.

Историјска ретроспектива Требиња свједочи да је град одувијек важио за културни центар на предјелу данашње источне Херцеговине. Богато културно насљеђе, бројни културни и историјски споменици, дуга традиција и савремене културне тенденције спајају се у јединственом амбијенту града.

Требиње је данас модерна културна заједница, са бројним културним преференцијама попут народне традиције, музике, позоришта, филма, књижевности и другог умјетничког стваралаштва. Културни афинитети се базирају на синтези традиционалних и савремених умјетничких израза, гдје се поштују и цијене културни токови које смо наслиједили, као и они нови којима тежимо кроз све чешће раслојавање монокултурне традиције и уважавање мултикултуралног насљеђа које нам је у прошлости повјерено.

У оквиру настојања да се културни живот очува и унаприједи, у Требињу се одржавају бројне манифестације и свечаности. Требиње је већ дуго средина у којој култура представља духовну потребу, а у посљедње вријеме је и замајац развоја туризма.

“Требиње – град културе”, замишљен у контексту евро-медитеранске културне традиције, својеврсно је завјештање Јована Дучића, једног од најзначајнијих српских пјесника. Концепт Требиња као града културе гради се на бази културних манифестација које, као стјециште еминентних умјетника, превазилазе регионални и државни карактер. Прије свега, то су, већ традицонално Требињско културно љето – манифестација која већ низ година, од априла до октобра, својим разноврсним садржајима привлачи бројне љубитеље умјетности.

Осим наведеног, Требиње је и економски, здравствени, образовни и спортски центар источне Херцеговине. Овдје се налазе бројне образовне установе, школе, факултети, музеј, легати, галерије, ликовне колоније, аматерска позоришта, културно-умјетничка и спортска друштва. У Требињу постоје три високошколске установе: Академија ликовних умјетности, Факултет за производњу и менаџмент и Висока школа за туризам и хотeлијерство.