23.06.2022.
Najava: Poklon djece s Kosova Trebinju – Vidovdanski koncert pjevačke grupe „Kamenički biseri“

U nedjelju, 26. 6. 2022. godine, s početkom u 19.30 časova, u bašti Platani u Trebinju, biće upriličen Vidovdanski koncert pjevačke grupe „Kamenički biseri“, u čijem sastavu su djeca s Kosova i Metohije koja u okviru tradicionalne posjete Trebinju borave u domovima svojih trebinjskih vršnjaka.

Gradska amaterska pjevačka grupa „Kamenički biseri“ nastala je u decembru 2021. godine u srcu multietničke Kosovske Kamenice na Kosovu i Metohiji. Cilj osnivanja i postojanja grupe je da se sačuva nematerijalna kulturna baština južne srpske pokrajine i to na jedan poseban način – pjesmom, igrom, izradom tradicionalnih odjevnih predmeta, kao i očuvanjem starih zanata.

Grupu čine mladi od 12 do 18 godina, a okupljaju ih profesori – Jadranka Vasić, rukovodilac, i Nikolija Bogdanović, dirigent. Grupa je do sada imala zapažene nastupe u zemlji i u inostranstvu gdje je promovisala i svoju etno-radionicu za izradu odjevnih predmeta u kojima i nastupa.

Pjevačka grupa će se trebinjskoj publici predstaviti bogatim repertoarom, a osim himni Republike Srpske i Srbije pjevaće nam tradicionalne kosovske pjesme.

Na kraju programa, u znak zahvalnosti, biće uručene zahvalnice trebinjskim porodicama za gostoprimstvo prema kosovskoj djeci, kao i predstavnicima škola i Gradske uprave Trebinje.

Pozivamo vas da svojim prisustvom ukažemo podršku djeci s Kosova, a posebno mladim i talentovanim izvođačima iz grupe „Kamenički biseri“.

Repertoar:

Pjesme

Himna Republike Srpske; Lazarica; Sini jarko sunce sa Kosova; Prizrenska noć; Bolna ljuba;  Zaspo Janko; Crven cvete; Oj Kosovo,Kosovo; Rusija, Srbija;Zajdi, zajdi; Sjajna mesecina; Crni oblak; Ajde Jano; Udade se Jagodo; Mi smo deca neba; Navali se Sar planino; Himna Srbije; Suza Kosova.

Instrumentalne izvedbe

Pećka kandila – harmonika, izvođač Nikola Stijković, učenik šestog razreda

Harmonika – izvođač Mihajlo Jevtic, učenik šestog razreda

Recitatori

Prkosna pesma (aut. Dobrica Erić) – stihove govori Ilija Vasić, učenik sedmog razreda

Luda Buba, Elegantni vampir Boža i klinja (aut. Andrija Milošević) – stihove govori Tadija Vasić, učenik trećeg razreda i učesnik republičke Smotre recitatora u Valjevu.

Ranije nastupe grupe „Kamenički biseri“ možete pogledati OVDJE.