23.06.2022.
Најава: Поклон дјеце с Косова Требињу – Видовдански концерт пјевачке групе „Каменички бисери“

У недјељу, 26. 6. 2022. године, с почетком у 19.30 часова, у башти Платани у Требињу, биће уприличен Видовдански концерт пјевачке групе „Каменички бисери“, у чијем саставу су дјеца с Косова и Метохије која у оквиру традиционалне посјете Требињу бораве у домовима својих требињских вршњака.

Градска аматерска пјевачка група „Каменички бисери“ настала је у децембру 2021. године у срцу мултиетничке Косовске Каменице на Косову и Метохији. Циљ оснивања и постојања групе је да се сачува нематеријална културна баштина јужне српске покрајине и то на један посебан начин – пјесмом, игром, израдом традиционалних одјевних предмета, као и очувањем старих заната.

Групу чине млади од 12 до 18 година, а окупљају их професори – Јадранка Васић, руководилац, и Николија Богдановић, диригент. Група је до сада имала запажене наступе у земљи и у иностранству гдје је промовисала и своју етно-радионицу за израду одјевних предмета у којима и наступа.

Пјевачка група ће се требињској публици представити богатим репертоаром, а осим химни Републике Српске и Србије пјеваће нам традиционалне косовске пјесме.

На крају програма, у знак захвалности, биће уручене захвалнице требињским породицама за гостопримство према косовској дјеци, као и представницима школа и Градске управе Требиње.

Позивамо вас да својим присуством укажемо подршку дјеци с Косова, а посебно младим и талентованим извођачима из групе „Каменички бисери“.

Репертоар:

Пјесме

Химна Републике Српске; Лазарица; Сини јарко сунце са Косова; Призренска ноћ; Болна љуба;  Заспо Јанко; Црвен цвете; Ој Косово,Косово; Русија, Србија;Зајди, зајди; Сјајна месецина; Црни облак; Ајде Јано; Удаде се Јагодо; Ми смо деца неба; Навали се Сар планино; Химна Србије; Суза Косова.

Инструменталне изведбе

Пећка кандила – хармоника, извођач Никола Стијковић, ученик шестог разреда

Хармоника – извођач Михајло Јевтиц, ученик шестог разреда

Рецитатори

Пркосна песма (аут. Добрица Ерић) – стихове говори Илија Васић, ученик седмог разреда

Луда Буба, Елегантни вампир Божа и клиња (аут. Андрија Милошевић) – стихове говори Тадија Васић, ученик трећег разреда и учесник републичке Смотре рецитатора у Ваљеву.

Раније наступе групе „Каменички бисери“ можете погледати ОВДЈЕ.