27.06.2022.
„Kаменички бисери“ уприличили „Видовдански концерт“

Пјевачка група „Каменички бисери“ из Косовске Каменице, у чијем су саставу дјеца са Косова и Метохије која бораве у Требињу, приредила је „Видовдански концерт“ у башти под платанима.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је новинарима да је у Републику Српску, у 13 градова дошло 461 дијете са подручја Космета. Он је изразио захвалност граду Требињу, градоначелнику, породицама и школама што већ годинама учествују у највећем пројекту спајања српске дјеце Републике Српске и Космета.

„Ова група је вечерас донијели дух Косова и Метохије у Требиње и хвала Републици Српској што је угостила оволико малишана“, поручио је Арлов.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да се више Требињаца пријавило да прихвате дјецу са Космета, него што је дошло дјеце, наводећи да су Требињци и Херцеговци препознатљиви по хуманости.

„То је велика хуманост и препознатљиви су по томе Требињци, Херцеговци, и овај пројекат треба да живи. Град ће у наредном периоду да подржи овакве идеје и да се максимално укључи. Требиње је град отвореног срца и требамо да будемо  отворени за све добронамјерне људе и ово је пројекат да покажемо да границе не морају постојати. Велико хвала свим родитељима и дјеци који су прихватили дјецу са Косова и Метохије“, рекао је Ћурић и најавио да ће овај пројекат и у будућности имати подршку Града.

Руководилац пјевачке групе „Каменички бисери“ Јадранка Васић рекла је да у Каменици има мало дјеце, али да су дјеца и родитељи жељни да промовишу српску традицију Косова и Метохије кроз пјесму, игру, очувању старих заната, многих радионица и народне ношње која потиче из краја у коме живе.

Група „Каменички бисери“ формирана је у децембру прошле године и раде у тешким условима у Косовској Каменици, а чине је дјеца узраста од 12 до 16 година.

Неке од пјесама које су синоћ извели биле су пјесме косовског циклуса, али и неке нумере новијег датума.