21.06.2022.
Ambasador Bugarske posjetio Gradsku upravu i školu u Petrovom polju koja je rekonstruisana sredstvima Republike Bugarske

Ambasador Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Valeri Ivanov Jotov danas je posjetio područnu školu Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Petrovom Polju koja je rekonstruisana sredstvima Ambasade Bugarske, u vrijednosti preko 45.000 maraka.

Valeri Ivanov Jotov vjeruje da će realizacija ovog projekta doprinijeti poboljšanju života lokalne zajednice.

„Posebno mi je drago jer nema ništa značajnije i vrednije od stvaranja uslova za bolju budućnost djece. Djeci koja pohađaju ovu školu želim sve najbolje, a nastavnom osoblju puno uspjeha u njihovom odgovornom radu“, rekao je bugarski ambasador.

Saradnja sa Gradom Trebinje postala je tradicija.

„U nekoliko godina zajednički smo rekonstruisali zgradu Gimnazije ‘Jovan Dučić’ i Centra srednjih škola, te sportsku salu Osnovne škole ‘Sveti Vasilije Ostroški’“, naveo je on.

Aleksandar Vukanović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“, kojoj pripada područna škola  u Petrovom Polju,  je istakao da je ova vrijedna donacija Ambasade Bugarske stigla u pravom trenutku te da je od velike koristi. Sada su uslovi u ovoj školi, kaže, možda, i bolji nego u nekim gradskim sredinama.

„Zahvaljujući ovoj donaciji, riješili smo višedecenijske probleme.  Izgradili smo dio krova sa sjeverne strane škole, time smo spriječili vlagu, koja je inače prodirala u prostorije škole, promijenili smo kompletne kanalizacione, vodovodne i elektro- instalacije, otvore na školi i unutrašnje na toaletima. Tako da smo ispunili primarni cilj da zdravstveno-higijenske uslove u školi podignemo na viši nivo. Obnovili smo i ogradu oko školskog dvorišta, sa kliznim vratima, sportski mobilijar. Mi dugujemo veliku zahvalnost Republici Bugarskoj i Ambasadi“, rekao je Vukanović.

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja je podsjetio da je osim realizovanja ova tri uspješna projekta, sa Vladom Republike Bugarske  potpisan i sporazum sa bugarskim gradom Lovečom o saradnji u oblasti kulture, privrede i turizma.

„To je grad koji je poznat po brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i turizmu koji se bazira na toj vrsti turističke ponude, tako da sam uvjeren da ćemo imati mogućnosti da razmijenimo iskustva i unaprijedimo turističku ponudu u Trebinju zahvaljujući idejama koje ćemo dobiti u Loveču. A, uvjeren sam da će i naši, uskoro, domaćini iz Bugarske moći nešto da nauče i od nas“, rekao je Banjak.

U čast bugarskog ambasadora priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Ambasador Republike Bugarske sastao se i sa gradonačalnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.