21.06.2022.
Амбасадор Бугарске посјетио Градску управу и школу у Петровом пољу која је реконструисана средствима Републике Бугарске

Амбасадор Републике Бугарске у Босни и Херцеговини Валери Иванов Јотов данас је посјетио подручну школу Основне школе „Вук Kараџић“ у Петровом Пољу која је реконструисана средствима Амбасаде Бугарске, у вриједности преко 45.000 марака.

Валери Иванов Јотов вјерује да ће реализација овог пројекта допринијети побољшању живота локалне заједнице.

„Посебно ми је драго јер нема ништа значајније и вредније од стварања услова за бољу будућност дјеце. Дјеци која похађају ову школу желим све најбоље, а наставном особљу пуно успјеха у њиховом одговорном раду“, рекао је бугарски амбасадор.

Сарадња са Градом Требиње постала је традиција.

„У неколико година заједнички смо реконструисали зграду Гимназије ‘Јован Дучић’ и Центра средњих школа, те спортску салу Основне школе ‘Свети Василије Острошки’“, навео је он.

Александар Вукановић, директор Основне школе „Вук Kараџић“, којој припада подручна школа  у Петровом Пољу,  је истакао да је ова вриједна донација Амбасаде Бугарске стигла у правом тренутку те да је од велике користи. Сада су услови у овој школи, каже, можда, и бољи него у неким градским срединама.

„Захваљујући овој донацији, ријешили смо вишедеценијске проблеме.  Изградили смо дио крова са сјеверне стране школе, тиме смо спријечили влагу, која је иначе продирала у просторије школе, промијенили смо комплетне канализационе, водоводне и електро- инсталације, отворе на школи и унутрашње на тоалетима. Тако да смо испунили примарни циљ да здравствено-хигијенске услове у школи подигнемо на виши ниво. Обновили смо и ограду око школског дворишта, са клизним вратима, спортски мобилијар. Ми дугујемо велику захвалност Републици Бугарској и Амбасади“, рекао је Вукановић.

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња је подсјетио да је осим реализовања ова три успјешна пројекта, са Владом Републике Бугарске  потписан и споразум са бугарским градом Ловечом о сарадњи у области културе, привреде и туризма.

„То је град који је познат по бројним културно-историјским споменицима и туризму који се базира на тој врсти туристичке понуде, тако да сам увјерен да ћемо имати могућности да размијенимо искуства и унаприједимо туристичку понуду у Требињу захваљујући идејама које ћемо добити у Ловечу. А, увјерен сам да ће и наши, ускоро, домаћини из Бугарске моћи нешто да науче и од нас“, рекао је Бањак.

У част бугарског амбасадора приређен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Амбасадор Републике Бугарске састао се и са градоначалником Требиња Мирком Ћурићем.