23.05.2024.
Завршено освјетљење Арсланагића/Перовића моста

Арсланагића/Перовића мост у Требињу и званично je добио освјетљење какво заслужује, а завршетку радова и пуштању расвјете присуствовали су градоначелник Требиња Мирко и идејни творац пројекта и представник извођача радова инжењер Милан Кулић из Београда.

Ћурић је истакао да је једном од симбола нашег града овим освјетљењем омогућен сјај какав је и заслужио.

“Желим да се захвалим господину Кулићу који је у рекордном року завршио освјетљење моста, али и Хидроелектранама на Требишњици /ХЕТ/ које су препознале овај значајан пројекат за град и обезбиједиле финансијска средства за његову реализацију”, навео је Ћурић.

Он је истакао да ће у наредним данима почети радови на освјетљењу Каменог моста, након кога ће пуни сјај добити и мост “Ива Андрића”, док ће код Арсланагића моста бити постављени видео надзор, клупе и канте за смеће.

Инжењер Милан Кулић рекао је да је Требиње веома инспиративан град и да из тог разлога уопште није било тешко пројектовати освјетљење мостова, али и других значајних културно-историјских објеката.

“Овај мост плијени својом архитектонском љепотом, посебно лукови који му дају посебну димензију. Урадили смо комплетно освјетљење моста и са расвјетом се може управљати из било ког града у свијету. Поставили смо четири стуба са по три рефлектора на свакој страни моста, док су велики лукови освијетљени са осам рефлектора, мали лукови са по четири рефлектора, а најмањи лукови који су на земљаном дијелу освијетљени су са по једним рефлектором”, навео је Кулић.

Освјетљење је од 2.700 до 3.000 келвина, односно топло бијелом бојом, гдје се јасно наглашавају обриси самог моста односно његових лукова.

“Пјешачка стаза преко моста је освијетљена са 23 расвјетна тијела. Комплетна опрема за освјетљење моста је од реномиране фирме ‘iGuzzini’ из Италије”, додао је Кулић.

Представник инвеститора, предузећа “Хидроелектране на Требишњици” Драган Окука рекао је да су радови на сва три моста вриједни око 910.000 КМ, а да је извођач радова предузеће “Фина Техно ЛЕД” из Београда.

“Град Требиње је урадио комплетну пројектну документацију, обезбиједио сагласности Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, издао грађевинску дозволу и финансира уградњу видео надзора, док је само освјетљење моста финансирао ХЕТ”, навео је Окука.