Ђачки дом у Требињу, са око 200 лежајева, у случају потребе биће ковид болница, рекао је данас премијер Републике Српске Радован Вишковић, након састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

„У претходном периоду, у марту и априлу, Ђачки дом је већ био карантин, па су протоколи који треба да буду у једној таквој установи већ познати“, навео је Вишковић.

Он је додао да ће око 95 дјеце који су смјештени у Ђачки дом, у случају потребе, бити пребачени у Студентски дом и у хотеле, а трошкове смјештаја финансираће Влада РС и Града Требиње.

Вишковић је истакао да се пројекти у Требињу не реализују само пред изборе, већ се, како је навео, радило четири године, а завршено је преко 70 пројеката.

„Влада и институције РС у наредном периоду учиниће све да се Требиње и Херцеговина и даље развијају. Влада РС води рачуна о регионалном развоју читаве РС од Требиња до Новог Града и тако ће бити и у наредном периоду“, нагласио је Вишковић.

Он је додао да је ово тешко вријеме због корона вируса за све нас и позвао грађане да буду одговорни и поштују мјере.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је тренутна епидемиолошка ситуација стабилна, али да је повећан број заражених пацијената.

„Болница у Требињу је регионална, ту долазе пацијенти из цијеле Херцеговине, тако да већ од јутрос имамо 50 пацијената у болници. То је нешто што је повећано у односу на претходне дане“, нагласио је Ћурић.

Он је рекао да је данас договорено да ће Влада Српске преузети обавезе око смјештаја ђака који станују у ђачком дому, уколико ова установа постане ковид болница.

„Причали смо и о програмима и пројектима на подручју Требиња. Битно је то да се наставља подршка Владе Српске. Дакле, сви ти програми и пројекти ће бити завршени“, истакао је Ћурић.

 

 

Радио Требиње