У Tребињу ће у наредном периоду бити формиран центар противпожарне заштите за обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица, договорено је на састанку градоначелника Tребиња Мирка Ћурића и директора Републичке управе цивилне заштите Милана Новитовића.

Новитовић је изјавио новинарима да Републичка управа цивилне заштите у својој стратегији има план за три центра, према којем ће сједиште центра за обуку бити у Бијељини, за обуку спасилаца на води и под водом у Вишеграду и центра противпожарне заштите у Tребињу.

„Центар противпожарне заштите не само да ће бити центар за обуку припадника ватогасно-спасилачких јединица из Републике Српске, него имамо жељу и циљ да то буде регионални центар и у тој сарадњи желимо подршку Србије, сектора за ванредне ситуације“, навео је Новитовић.

Он је оцијенио да тај центар може бити регионално препознатљив у коме ће у вријеме пожарне сезоне бити стациониране све јединице које се баве противпожарном заштитом, а у Херцеговини ће у вријеме пожарне сезоне 60 до 100 људи провести на обукама и они ће бити додатни капацитет.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић подсјетио је да током пожарне сезоне највише пожара погоди требињско подручје, те изразио задовољство што ће у овом граду бити центар за обуку.

Ћурић је рекао да је ово вишемилионски пројекат у коме ће учествовати и остале земље из региона, те да су почеле активности у вези с тим.

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да је на данашњем састанку разматрано питање будуће сарадње ових служби Српске и Србије, те на који начин Сектор за ванредне ситуације може да помогне Републичкој управи цивилне заштите да буде још ефикаснија.

„Идемо у правцу договарања заједничких обука и вежби“, додао је Чаушић.