23.09.2022.
У Требиње стижу аутомобили за комуналну полицију и полуподземни контејнери

У оквиру пројекта „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине“ у Требиње ће стићи два аутомобила за комуналну полицију, као и полуподземни контејнери за ужи дио града.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић је рекао да је пројекат веома значајан за Требиње, јер, кроз набавку вриједне опреме,  унапређује рад оних који се баве заштитом животне средине.

„Организоване су и обуке о добрим праксама управљања чврстим отпадом у свијету и земљама региона. Морамо радити и на промоцији  важности заштите животне средине, како би се подигла свијест свих грађана о овом питању. Значај пројекта је и што се унапређује прекогранична сарадња у рјешавању еколошких проблема, између два сусједна града – Требиња и Никишића. Имамо сличне проблеме и само их заједничким радом можемо дугорочније квалитетно ријешити“, истако је Бошковић.

Спасоје Радовић начелник требињског одјељења за комунално-инспекцијске послове је рекао да ће нови аутомобили олакшати рад комуналне полиције, а размјена искустава два сусједна града – Требиња и Никшића помоћи лакшем проналажењу начина за рјешавање еколошких проблема на терену.

„Кроз овај пројекат ћемо добити и десет подземних контејнере, а на грађане још једном апелујемо да отпад одлажу на мјеста предвиђена за то и да не стварају дивље депоније“ рекао је он.

Милан Мандрапа, директор требињског „Комуналног“  је навео да ће  десет нових полуподземних контејнера бити постављено у ужем дијелу града.

„У плану је и набавка ‘зеленог острва’, као и дувача, косилица и друге опреме за одржавање градског зеленила. Посљедњих неколико година доживјели смо туристичку и грађевинску експанзију, па наше предузеће мора више да улаже у комуналну инфраструтуру и опрему, како би град био чист“, навео је Мандрапа.

Веселин Штурановић из Фондације за развој сјевера Црне Горе, која је један од партнера у пројекту, је истакао да је отпад велики проблем и у Никшићу и у Требињу, те да је ово покушај да се новцем Европске уније ријеше неки еколошки проблеми у оба града.

Вриједност пројекта „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине“ за Требиње је 178 хиљада евра, од чега се 45 одсто финансира из градског буџета, а остатак је новац ЕУ.

У оквиру овог пројекта данас су подјељене и пригодне награде за најбоље ликовне и литерарне радове које су на тему заштите животне средине урадили ученици требињских основних и средњих школа.