Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да ће представници Града и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ у наредном периоду посјетити слободне зоне у нашој земљи и региону ккао би се упознали са њиховим функционисањем, те да је у току израда елабората о првој слободној зони у Републици Српској која ће бити смјештена у рејону Драженске Горе.

Ћурић је, након састанка са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем, те представницима спољнотрговинске коморе БиХ и привредних комора Републике Српске и ФБиХ, истакао да ће се приликом посјете слободним зонома дефинисати шта је неопходно за оснивање слободне зоне у Требињу.

„Предности наше слободне зоне су близина лука ‘Плоче“ и будућег аеродрома у нашем граду, што ће нам омогућити да озбиљније компаније почну своје пословање у Требињу“, казао је Ћурић.

Министар Кошарац је рекао да је данашњи састанак четвртом по реду који се тиче оснивања слободне зоне у Требињу, што говори о озбиљној намјери Градске управе и градоначелника када је ријеч о ствареању још повољнијег привредног амбијента.

Кошарац је навео да је оснивање слободне зоне најбољи одговор свим привредницима не само у Херцеговини и Републици Српској, већ и у ФБиХ.

„Бројне су компаративне предности подручја Требиња, што ће слободну зону учинити веома атрактивном за потенцијалне инвеститоре“, навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, веома је важно да у наредном периоду закон о слободним зонама добије и Република Српска, јер у ФБиХ постоје чак четири формиранеслободне зоне.

Планирано је да се слободна зона на подручју Требиња простире се на око 14 хектара.