23.02.2023.
У марту отварање Херцеговачке куће у Београду

Прва “Херцеговачка кућа” у Србији, са аутентичним херцеговачким производима, биће отворена у марту у Београду, најавили су данас представници града Требиња.

На простору од 85 метара квадратних у Мекензијевој улици број 44 на Врачару, биће изложено око 400 артикала – чувених херцеговачких вина, сирева и сухомеснатих производа произведених на традиционалан начин, меда, сокова и других органских производа од воћа и поврћа, као и козметике.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је на конференцији за новинаре у Београду да су након 2017. године, када је у Требињу отворена прва “Херцеговачка кућа”, у Републици Српској отворене још двије – у Бањалуци и у Источном Сарајеву.

“Од самог почетка било је само двадесетак произвођача са око 300 до 400 производа, а данас имамо више од 130 произвођача и више од 1.000 производа”, рекао је Ћурић на презентацији коју је организовало Представништво Републике Српске у Србији.

Он је истакао да је циљ да сви производи из Требиња и Херцеговине дођу и на тржиште Београда и Србије.

Пројекат “Херцеговачка кућа” учествовао је на више од 50 сајмова у земљи и иностранству и добили бројна признања и награде.

“Највећа је била да смо ушли међу 100 најбољих одрживих дестинација у свијету, а на Сајму туризма у Берлину 2022. године освојили смо прво мјесто у свијету”, рекао је Ћурић.

Директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина објаснио је начин на који Требиње у оквиру пројекта “Херцеговачка кућа” успјешно подстиче развој пољопривредне производње, између осталог и кроз осигуран пласман производа локалних произвођача.

“Наши производи су сто посто природни, без додатака било каквих вјештачких арома и заслађивача. Сви производи се анализирају у Институту за јавно здравство Републике Српске, тако да у Херцеговачкој кући купујете потпуно здравствено испитан производ који је справљен на традиционалан начин”, рекао је Дутина.