10.05.2023.
У Горици постављен камен темељац за објекат Јединицe жандармерије

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и градоначелник Требиња Мирко Ћурић положили су данас камен темељац за изградњу новог објекта Јединице жандармерије и Станичног одјељења полиције Горица Полицијске управе Требиње, а вриједност радова је милион и 74 хиљаде КМ.

Објекат ће бити површине 802 метра квадратна, а земљиште на којем се гради обухвата површину од 1.876 метара квадратних.

Каран је новинарима након полагања камена темељца рекао да се на идеју за изградњу овог полицијског објекта дошло како би се полиција приближила грађанима тамо гдје живе, истичући да је насеље Горица у Требињу велико насеље и развија се.

“С друге стране, Јединица жандармерије је посебна јединица наших полицијских снага, посебно обучена, са посебном опремом, за најтеже задатке прије свега за најтежа лишавања слободе код нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, и морају имати посебне локације ради брзе интервенције”, рекао је Каран.

Он је навео да посљедњих година Република Српска много улаже у Министарство унутрашњих послова, наводећи да је од 2018. године у Министарство уложено око 150 милиона КМ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић сматра да ће завршетком новог објекта бити створени још бољи услови да безбједност грађана буде на већем нивоу.

“Сматрали смо да насеље са највише становника у Требињу заслужује полицијску станицу. У претходном периоду смо учинили, у сарадњи са Полицијском управом, да се просторије Града у којима је била мјесна заједница дају на кориштење дијелу Полицијске управе”, рекао је Ћурић новинарима након полагања камена темељца за изградњу новог објекта Јединице жандармерије и Станичног одјељења полиције Горица.

Начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета рекао је новинарима да је циљ градње овог објекта да се испрати ширење града и да полиција брже реагује на одређене догађаје.

“Логично је да ћемо брже реаговати сада из насеља Горица према граници са Црном Гором, али и на саме догађаје овдје. Циљ изградње овог објекта је да ојача безбједност свих који живимо у овом граду, као што и сваки школски полицајац јача безбједност дјеце у школама, тако да нема разлога да овај објекат не јача сигурност дјеце у вртићу `Србија`”, истакао је Лакета.

Он је истакао да Полицијска управа Требиње располаже једним објектом из периода Аустроугарске, те да ће се изградњом овог објекта добити више простора и олакшати рад.