Радови на реконструкцији пречистача отпадних вода у Засад пољу су завршени, а данас је у рад пуштена тестна фаза, рекао је градоначелник Мирко Ћурић након обиласка овог постројења.

Ћурић је истакао да је ријеч о веома захтјевном пројекту који су заједнички финансирали шведска развојна агенција СИДА и Град Требиње путем кредитних средства Свјетске банке.

„Ријеч је о пројекту чија је вриједност око 1.816.000 евра, од којих је СИДА донирала милион евра. Ово је веома значајан пројекат за све нас, а на радницима ‘Водовода’ је да у наредним данима, док траје тестна фаза, уоче евентуалне неправилности“, навео је Ћурић.

Представник извођача радова, конзорцијума фирми „Пфеиффер-Карканиас“, Душан Вукајлија истакао је да је пројекат подразумијевао и реконструкцију и рехабилитацију постројења, која је, између осталог, подразумијевала и замјену нефункционалне и застарјеле опреме.

Он је казао да је овим пројектом значајно продужен вијек рада требињског пречистача отпадних вода.

„Урађена је модификација дијела технолошких линија како би технологија одговарала најновијим стандардима у тој области. Постојећа опрема замијењена је новом, савременом опремом, а урађена је и потпуна аутоматизација постројења што омогућује лакше и поузданије управљање системом пречишћавања, а самим тим и већу контролу квалитета пречишћене воде“, навео је Вукајлија.

Директор требињског „Водовода“ Спасоје Радовић рекао је да је требињски пречистач изграђен осамдесетих година прошлог вијека, те да је био један од првих постројења овог типа у бившој СФРЈ.

„Међутим, дошло је вријеме да се мора реконструисати. У наредним данима ћемо видјети како је посао одрађен. Ово је велики помак за Требиње и сигурно један од значајнијих пројеката у нашем граду“, навео је Радовић.