22.09.2023.
Требиње у пројекту “УРБАKТ”

Град Требиње ће као једини у БиХ бити партнер у пројекту ЕУ – УРБАКТ који се односи на развој локалних заједница, а град ће кроз 30 мјесеци трајања пројекта добити 63.000 евра за обуке кадра Градске управе за аплицирање ка европским фондовима и пројектима.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је веома важно да ће град кроз овај пројекат научити примјере добре праксе, али и да има шта да покаже.

“Финансијска корист од овог пројекта је око 63.000 евра за Требиње у 30 мјесеци и то искључиво иде у обуке и усавршавање нашег кадра како би у будућности могли да идемо ка фондовима који су значајно већи ако је град корисник и члан”, рекао је Ћурић.

Он је навео да надлежна одјељења, градска Канцеларија за локални економски развој, Развојна агенција већ имају пројекте које су успјешно реализовали, а кроз овај пројекат ће бити додатно оснажени.

Предсједник Управног одјељења за привреду, предузетништво и развој Шибеника Петар Мишура рекао је да овај град има богато искуство у УРБАКТ пројектима у којима је укључено 10 градова, а главна тема је привлачење становништва и развој града.

Он је рекао да је Шибеник примјер добре праксе у Хрватској, али и у ЕУ, кад је ријеч о пројектима, наводећи да су у тај град уложена 173 милиона евра из европских фондова, посредством чега је, између осталог, реализован нови систем канализације и третирања отпадних вода, обнова три тврђаве и велики подземни паркинг.

“Носилац пројекта УРБАКТ је град Шибеник, партнери су градови из Летоније, Шпаније, Португала, Италије, Грчке и Француске”, рекао је Мишура.

Програм УРБАКТ већ 20 година подржава градове и општине широм Европе да путем размјене знања и искуства ријеше проблеме у локалним заједницама и допринесу бољем квалитету живота својих грађана.