01.08.2022.
Све је спремно за 4. „Music and More Summer Fest” – Окупља најпознатија имена из свијета класичне музике

Међународни музички фестивал и љетна школа „Music and More Summer Fest” почеће сутра у Требињу подневним концертом који ће бити одржан под требињским платанима.

Kако је речено на данашњој конференцији за новинаре, која је одржана у градској управи Требиње, након подневног концерта, у 18 часова, у Музеју Херцеговине, биће одржана панел дискусија под називом „Савремене тврђаве културе: Бока Kоторска, Требиње, Нови Сад”. Након тога, у 20.30 часова, биће уприличен концерт класичне музике. Учесници овогодишњег фестивала су познати музичари из Марока, професори са Универзитета из Аризоне, Портланда, Оригона, те студенти из Kине, Венецуеле, Америке, Швајцарске , Хрватске и Србије.

Татјана Ранковић, директор Међународног музичког фестивала и љетне школе је истакла да је ово четврти „Music and More Summer Fest” у оквиру кога ће бити одржано 11 концерата на неколико атрактивних локација у граду на Требишњици као и један концерт у Мостару.

„У сриједу, 3.августа, у Амфитеатру на Црквини, биће уприличено свечано отварање фестивала и Гала концерт. Потом слиједе концерти у Вили Ластва, колосеуму Града сунца, а новина је што ће ове године бити одржан и концерт у Мостару, испред Хрватског дома Херцег Стјепана Kосаче. Након тога слиједе концерти у Kултурном центру, опет у Музеју Херцеговине и на крају у Дучићевом парку, гдје ће бити и затварање фестивала. Имамо сјајан репертоар, пуно учесника, студената, професионалца, сви заједно ћемо допринијети једној сјајној атмосфери. Ту су солистички и камерни концерти, као и концерти ансамбла те мастер класе познатих музичких стваралаца“, навела је она.

Презадовољна је сарадњом са градском управом истичући да се труде из године у годину да уводе новитете.

„Та инфраструктура треба и даље да се гради јер је моја првобитна визија била да Требиње, град који сам нашла и упознала, буде препознатљив по овом фестивалу и постане свјетски центар као Аспен фестивал у Америци или швајцарски фестивали. Мислим да има велики капацитет и могућност да се развија и постане значајно мјесто на свјетској мапи“, навела је Татјана Ранковић.

Она је истакла да овогодишњи фестивал стипендира и двоје младих студената из Србије те да ће се трудити да и у наредном периоду улажу у талентовану дјецу.

„И до сада смо имали младе људе које смо подржавали. Ту су ученици музичких школа али и професори. Отворени смо према томе и направићемо мало раније аудицију за студенте и професоре из Требиња који ће бити спремни да прихвате наше ангажмане“, истакла је она.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је овај фестивал величанствен догађај који је допринио да се град Требиње стави на свјетску мапу и постане мјесто састанка великих свјетских музичара.

„Надам се да ће овај фестивал бити и даље мјесто значајно за све музичаре али и за оне који желе да уживају у овој музици у нашем граду. Ове године смо овај фестивал проширили и на град Мостар, биће одржан један концерт и тамо. А трудићемо се да већ наредних година буде проширен и на још неки град у региону“, навео је Ћурић.

Међународни музички фестивал и љетна школа „Music and More Summer Fest” трајаће до 14. августа.

„Music and More Summer Fest” основан је 2018. године као интердисциплинарни, међународни умјетнички програм који пружа јединствен доживљај свим полазницима који се усавршавају, уче, изводе музичка дјела и имају могућност да се упознају са богатом културном баштином Требиња.