У Требињу је данас одржан стручни скуп под називом „Град Требиње – моделовање трансформације: између савремене и традиционалне архитектуре и урбанизма“.

Ведран Фуртула, начелник Одјељења за просторно уређење каже да се на састанку говорило о формирању сталног стручног тијела које би било ревидент стратешких планских докумената, просторне планске документације, одређених пројеката, али и мањих интервенција у старом градском језгру и на новим површинама.

„Kомисија ће се састојати од еминентних професора из Београда, архитеката из пројектних бироа, извођача радова и привредника у нашем граду. Покушавамо да станемо у крај неким негативним тенденцијама, а након формирања овог стручног тијела ћемо се системски бавити свим аномалијама којима смо свједоци. Неке ствари није могуће исправити, али овај корак је правровремен како се у будућности не би дешавале аномалије“, објаснио је Фуртула.

Проф. др Владимир Ђокић, ректор Универзитета у Београду истиче да је циљ допринос будућем развоју града, али и задржавање оних елемената који су специфични и важни за Требиње.

„Представници Архитектонског факултета у Београду, који већ дуги низ година сарађују са Градом Требињем, са задовољством ће дати допринос у раду ове  комисије. Требиње постаје атрактивна и важна локација за велики број инвеститора који имају своје потребе, жеље и циљеве у овом граду. Задатак комисије ће бити да  каналише, усмјерава те захтјеве, да им не дозволи да истрчавају са амбицијама које нису примјерене индетитету овог града. Требиње треба да буде и даље питомо и лијепо, мјесто у коме ће се сви осјећати лијепо, али не смије остати зачаурено већ се развијати. Задатак комисије је да то уравнотежи“, казао је проф. др Владимир Ђокић.

Према ријечима проф. др Владимира Лојанице, декана Архитектонског факултета у Београду прво треба рјешавати актуелне проблеме, али и размишљати о стратегијама које би предвидјеле развој Требиња у ширем смислу и на дужи период.

„Наравно да постоје и горући проблеми и планови за будућност.  Требиње има своју љепоту која се не смије занемарити пред новим налетима финсијских интересовања“, рекао је Лојаница.

Организатор стручног скупа у коме је учестововало 25 стручњака из ове области је Град Требиње уз подршку Архитектонског факултета у Београду.

 

Радио Трбиње