22.03.2023.
Руководство Града са Додиком и Вишковићем – Сви пројекти важни за будући развој Требиња

Руководства Града Требиња и Републике Српске усагласила су се данас да је наш град најуспјешнија локална заједница у Српској, у којој се реализују бројни важни пројекти међу којима су изградња нове болнице и аеродрома те наставак радова на изградњи западне и велике обилазнице, али и изградња новог комплекса који ће чинити спортска дворана, конгресни центар и парк који ће заједнички градити Град и ЕРС.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће изградња аеродрома и ауто-пута/брзе саобраћајнице од Требиња до Вишеграда у потпуности промијенити слику нашег града и Херцеговине те омогућити нове инвестиције и радна мјеста.

Додик је истакао да Влада Србије, која ће да градити аеродром у мјесту Талежа, планирала у свом буџету средства за ову инвестицију, што довољно говори о озбиљности овог пројекта.

Он је казао и да Република Српска планира изградњу ауто-пута/брзе саобраћајнице од Требиња до Вишеграда, чиме ће Требиње и Херцеговина бити спојени са ауто-путем „Милош Велики“, који гради Србија до границе са Републиком Српском у Вардишту код Вишеграда.

„Већ имамо разговоре са кинеским партнерима о овом пројекту. Тражимо од њих пројектовање и финансирање. Ово је уз аеродром најважнији пројекат за ову регију“, казао је Додик.

Предсједник Српске је казао да је Требиње најуспјешнија локална заједница у Републици Српској, а да је градоначелник Мирко Ћурић способан човјек, који са својим тимом препознаје проблеме и рјешева их у рекордном року.

„То је велика срећа за сваку локалну заједницу. Многи треба да се угледају на Требиње. Ово није исти град сада и прије десет година. У потпуности се промијенио. Не кажем да и сада нема људи који одлазе из њега, али је и велики број оних који долазе. Честитам руководству Града на свим реализованим пројектима, а примјетим да их није мало“, навео је Додик.

Додик је казао и да ће изградња соларних електрана на Зупцима изнад Требиња омогућити додатне приходе у градски буџет, нова радна мјеста и енергетску стабилност Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је изградња нове болнице у Требињу највећа инвестиција у здравствени сектор послије УКЦ-а у Бањалуци, истичући да је предвиђено да радови на изградњи овог капиталног објекта почну до краја марта.

Вишковић је казао да је Влада Српске обезбиједила 128.000.000 КМ за овај изузетно важан пројекат не само за Требиње, већ за цијелу Херцеговину и Српску, те да је предвиђено да осим изградње објекта буде набављена и сва неопходна медицинска опрема.

„То ће бити здравствени центар 21. вијека, што ће омогућити значајно боље медицинске услуге свим грађанима овог града и регије“, поручио је Вишковић.

Он је истакао да је Влада РС већ уплатила прву рату за изградњу болнице, што је предвиђено уговором о њеној изградњи.

„За неколико дана очекујемо грађевинску дозволу за припремне радове и до краја марта ћемо поечтити радове. Ово је један од најважнијих пројеката за Требиње и Херцеговину“, поручио је Вишковић.

Требињу потребан хотел са пет звјездица

Вишковић је навео да је са руководством Града договорио да се у наредном периоду пронађе озбиљан инвеститор који би у Требињу изградио хотел са пет звјездица.

„То је неопходно Требињу као туристичком мјесту број један у Републици Српској“, навео је Вишковић.

Он је истакао и да је изградња аеродрома и даље приоритет и да нема одустајања од тог пројекта.

„На реду је рјешавање еколошке дозволе за коју је Хрватска преко механизма са сарадњу послала одређене примједбе и ми их очекујемо да оне дођу до нас. Углавном, све се рјешава. Чекамо и одлуку са нивоа заједничких институција БиХ“, навео је Вишковић.

Ћурић: Град и ЕРС граде конгресни центар са спортском двораном, ФТН ускоро у Требињу

У Требињу ће у наредном периоду бити отворено одјељење Факултета техничких наука /ФТН/ из Новог Сада, што ће омогућити да бројни студенти из Херцеговине и региона студије завршавају у нашем граду, рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ћурић је истакао да је већ постигнут договор за Министарством за научнотехнолошки развој Српске око отварања овог факултета у Требињу, а да ће у цијели пројекат бити укључен и Универзитет у Источном Сарајеву.

„Имали смо неколико састанака у Новом Саду и Бањалуци. Постигли смо одређене договоре и крећемо ка остваривању ове идеје. Ово ће омогућити останак и долазак нових студената у наш града“, поручио је Ћурић.

Он је истакао и да ће отварање овог факултета допринијети отварању нових ИТ фирми у Требињу.

„Имали смо већ неколико захтјева за отварање ИТ фирми у Требињу, али нажалост нисмо имали довољно кадрова за њихове потребе. Отварањем овог факултета биће ријешен и тај проблем“, казао је Ћурић.

Према његовим ријечима, са руководством Српске договорено је и да се настави за пројектима изградње западне и велике обилазнице око Требиња, али и да се у скоријем периоду почне са пројектом одводње воде из Мокрог поља код Требиња.

„То ће омогућити нове пољопривредне површине које неће бити под водом, то јесте током одређених периода године неће плавити. То је велики и веома важан пројекат за наш град“, навео је Ћурић.

Град Требиње и Електропривреда Републике Српске /ЕРС/ заједнички ће изградити нову спортску дворану са конгресним центром, рекао је градоначелник Ћурић.

Ћурић је истакао да ће се овај објекат градити ван ширег градског подручја, што ће омогућити и изградњу парка и до 1.000 паркинг мјеста, што је и те како неопходно за један овакав објекат.

„Све је већи интерес за одржавањем конгерса у Требињу. Постојећа дворана Културног центра нема довољно капацитета, зато ће овај нови објекат задовољити све оно што нам је потребно“, поручио је Ћурић.

Он је подсјетио да Град и ЕРС већ заједнички граде нову пословну зграду у Немањиној улици, истичући да ће се и нови пројекат ускоро почети градити, на задовољство свих грађана Требиња, али и оних који посјећују наш град.

Састанку су, између осталих, присуствовали директор „Путева“ Милан Дакић, генерални директор ЕРС-а Лука Петровић, министар финансија Зора Видовић, министар енергетике и и рударства Петар Ђокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Минић, министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

На састанку су били и предсједник Скупштине Драголсав Бањак, замјеник градоначелника Дражен Бошковић, потпредсједник Скупштине Ђорђе Миљановић и начелници градских одјељења.