05.07.2022.
Пројекат „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине“ – Завршено ликовно/литерарно такмичење „Чист град. Сад!”

Крај школске 2021/2022 године за ученике основних и средњих школа Никшића и Требиња обиљежиле су бројне ЕКО радионице у виду информативно-едукативних предавања о превенцији стварања отпада, могућностима управљања отпадом, отпаду као ресурсу, депонијама, селективном одлагању, рециклажи и слично, а све у циљу правовременог усмјеравања дјеце и омладине ка одговорном односу према животној средини и подизању нивоа њихове еколошке свијести.

Предавања су организована у оквиру пројекта „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине”, након чега је услиједило прекогранично наградно такмичење на тему „Чист град. Сад!“  за ученике основних школа у виду ликовног, а за ученике средњих школа у виду литерарног такмичења.

Радове је оцјењивала шесточлана комисија коју су чинили предметни професори и овлашћени представници институција из Црне Горе и БиХ укључених у реализацију пројекта. У оквиру литерарног такмичења, одлуком комисије прво мјесто освојила је ученица Медицинске школе из Требиња Вања Деретић , друго Анастасија Мрдић – ученица исте школе, док је треће мјесто припало Милеви Гојковић, ученици Економско-угоститељске школе из Никшића.

Када је у питању ликовно такмичење, прворангирана је Мија Бјелетић, ученица ОШ „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња, другорангирана је Ива Раичевић, ОШ „Браћа Лабудовић“ из Никшића, а треће мјесто припало је Сањи Милићевић из ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Требиња. Будући да је у току љетни распуст, додјела награда ученицима биће уприличена почетком сљедеће школске године.

У оквиру пројекта за ученике планирани су још и прекогранични квиз и омладински камп који, осим подизања свијести ученика о значају заштите животне средине и могућностима управљања чврстим отпадом, имају за циљ и повезивање школа и ученика ова два града и успостављање веза за будућу сарадњу и организовање сличних догађаја.

Главне активности пројекта такође укључују и набавку возила и опреме за јавна комунална предузећа и комуналне инспекције, као и набавку и постављање зелених острва, обуке  за запослене у ЈКП и инспекцијским службама, семинаре и презентације о доброј пракси ЕУ у погледу система управљања чврстим отпадом, прекограничну конференцију на тему „Унапређивање система управљања чврстим отпадом”, спровођење истраживања структуре отпада у циљном подручју и могућности за побољшање система управљања чврстим отпадом, кампању информисања у циљу подизања нивоа еколошке свијести грађана, израду публикација на ове теме итд.

Пројекат „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине” финансира Европска унија посредством Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020.  Пројекат реализује ФОРС Монтенегро у партнерству са Градом Требиње и Комуналним предузећем из Никшића.

Уз честитке награђеним ученицима, носиоци и партнери пројекта се овим путем захваљују свим учесницима на посвећеној пажњи и вриједном раду.