04.05.2023.
Представници Града учествују у студијској посјети Данској у оквиру пројекта „еуПолис“

Представници Града Требиња, на челу са градоначелником Мирком Ћурићем, бораве у тродневној студијској посјети општини Гладсакс, која се у оквиру  пројекта „еуПолис“ организује у Копенхагену, у Данској.

Ријеч је о пројекту који за циљ има унапређење здравља и услова живота грађана примјеном нових метода урбаног планирања на бази природних рјешења у градским, приградским и сеоским срединама.

Делегација Требиња, у којој су и замјеник градоначелника Дражен Бошковић, в.д. начелника Одјељења за просторно уређење Наташа Тучић и архитекта у Градској управи Требиње Тијана Козић, учествују у петом састанку пројектних партнера на коме ће делегације размијенити актуелне информације о пројекту те дефинисати будуће активности у својим заједницама. Осим тога, делегацијама ће бити представљени и примјери добре праксе и иновативна рјешења у општини Гладсакс.

Поред поменуте данске општине, партнери у пројекту су Лођ (Пољска), Пиреј (Грчка) и Београд (Србија).

У питању су пилот-градови у којима ће се путем пројекта „еуПОЛИС” тестирати иновативни начини пројектовања градских „плаво-зелених” паркова, уз активно учешће грађана и примјену природом-инспирисаних рјешења, а све ради унапређења квалитета живота у градским срединама и позитивног утицаја на опште здравље становника.

Град Требиње је један од пет градова тзв. “сљедбеника”, који у пројекту имају задатак да преузму и имплементирају иновативна „еуПОЛИС” рјешења.

Како је градоначелник Мирко Ћурић данас истакао, Требиње је спремно да прихвати иновативна рјешења која унапређују квалитет живота у урбаним срединама те позитивно утичу на здравље грађана.

Пројекат финансира програм „Horizon 2020”, а више информација је доступно на интернет сајту: www.eupolis-project.eu.