05.06.2023.
Представници Града Требиња присуствовали јубилеју 115 година Жељезнице Црне Горе

Регионалним састанком представника жељезничког сектора Србије, Републике Српске и Црне Горе, почело је обиљежавање 115 година Жељезнице Црне Горе.

Обиљежавњу је, у име Града Требиња, присуствовао замјеник градоначелника Дражен Бошковић и директор Развојне агенције Требиња Бојан Бендераћ. Согађају су присуствовали и званичници Херцег Новог и других црногорских градова, као и представници жељезница из Републике Србије и Српске.

Истичући важност саобраћајног повезивања у прошлости, замјеник граодначелника Требиња је рекао да је жељезница некада била жила куцавица региона и привредног развоја наших локалних заједница.

„Битно нам је да сазнамо како је тада функционисало од људи који су били укључени у то, како је доприносило развоју, а онада ћемо те информације преточити у причу у области туризма. Свака локална заједница кроз коју је пролазио популарни Ћиро је сачувала инфраструктуру, у Требињу смо сачували и композицију воза која се налази на некадашњој жељезничкој станици и то је мјесто гдје се туристи највише фотографишу. Дио трасе смо адаптирали и доступно је бициклистима али и као шетачка стаза. Циљ нам је сада ширити ту понуду ка Херцег-Новом и Никшићу јер знамо да је активни одмор код туриста веома популаран, казао је Бошковић.

Потпредсједник Општине Херцег-Нови Мирко Мустур подсјетио је присутне да је жељезница у Херцег Новом изграђена 1901. године и да је тада представљала нову могућност запошљавања, трговине, путовања, долазка гостију и др.

„Данас његујемо сјећања на тај важан период историје и привредног развоја нашег града. Истина, о жељезници говоримо, приређујемо изложбе и помажемо штампање фотомонографије, али је незамисливо да као некада, уз саму линију мора, прође Ћиро или како би се већ данас звао. Зато се наша општина окренула другачијим пројектима и развијању туристичких потенцијала старе жељезничке трасе. То је потенцијал који желимо показати свима онима који посјете наш град, али и суграђанима указати на нове садржаје које град има“, истакао је Мустур.

Представници Жељезнице Републике Српске исказали су спремност за сарадњу и усаглашавање потреба жељезница региона, а како је истакла помоћница генералног директора за инвестиције Гордана Илинчић, овакви сусрети су изузетно важни. Илинчићева је похвалила организацију овога сустрета.

Задовољство због прилике да размјени искуства са колегама изразио је и Дејан Угљанин из сектора за саобраћајне послове Жељезнице Србије. Како каже, састанци попут ових су потребни како би се унаприједила сарадања и превоз путника и робе.

Присутнима се овом приликом обратио и најстарији жељезничар Марко Чепрнић који је говорио о прошлости жељезнице:

“Имали смо много посла, али је вриједило радити, свак је знао шта је његов посао и за то одговарао. И данас, када бих морао поново, опет бих се вратио жељезници. Сада да ми неко доведе композицију, без размишљања бих тачно знао све шта треба, све ми је остало уписано”, казао је Чепрнић.

Обиљежавању у Црној Гори присуствовао је и жељезничар из Требиња Ристо Маслеша.

Организатори програма су жељезнички сектор Црне Горе уз подршку Општине Херцег-Нови.