Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је данас у Требињу кључеве станова за 40 младих брачних парова.

Цвијановићева је након уручења кључева рекла да ће ова зграда служити на понос и Требињу и цијелој Републици Српској.

Она је додала жели да се овакви пројекти реализују широм Српске, уз оно што је рађено на нивоу републике кроз ИРБ и Владин програм субвенционисања каматне стопе за младе брачне, парове приликом обезбјеђивања прве стамбене јединице.

Цвијановићева је додала да је ово  за сваку похвалу, те да у Требињу препознаје у цијели круг давања, обезбјеђивања погодности, стварања одређених претпоставки за дјецу, студенте који заврше факултете, који се уписују на факултете и оних који желе да одраде приправнички стаж.

Она је додала да је круна свега овакав пројекат  кроз који је омогућено да се много јефтиније дође до стамбене јединице што је важно за буџет младих брачних парова.

„Чињеница да их има оволико и да има оволико дјеце која ће живјети овдје, покзаује да је ово био пун погодак и овдје сам да дам подршку локалним властима да наставе да раде заједно са својим мјештанима али и републичким институцијама на прављењу што бољег амбијента“, рекла је Цвијановићева и додала да је у оквиру тога један приорирета да задрже младе брачне парове и да се дјеца рађају у свакој општини и граду Републици Српској.

Она је честитала локалној управи на осмишљавању овог програма  додала да јој је драго чути да је ово подстицајно за многе друге општине, које желе да засдрже младе брачне парове.

„Ово ће им бити један од примјера како треба радити, а републичке институције су на услузи свакој локалној заједници која жели да ради за добробит својих грађана“, рекла је Цвијановићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је прецизирао да је ово први овакав  пројекат у региону, гдје је један град одлучио да помогне младима у рјешавању њихових егзистенцијалних питања и додао да је земљиште на којем је изграђен објекат био у власништву Града Требиња. Kако је истакао, цијена квадратног метра стана лимитирана је на 1.250 KМ.

„По нашим информацијама, цијена квадратног метра у овом дијелу града већ прелази 2.100 KМ. Евидентно је коју су уштеду остварили станари ове зграде“, истакао је Ћурић.

Будући станари морали су испуне одређене услове, да немају преко 38 година, да им примања не премашују 1.700 KМ, а бодован је и број дјеце у домаћинству.

„Град Требиње је провео и процедуру избора банке, која ће пратити кредитирање, тако да није било проблема у реализацији овог пројкта“, рекао је Ћурић.

Он је навео да су многе локалне заједнице из региона, послије Требиња кренуле у реализацију оваквог пројекта.

Радивоје Милић, коме су данас уручени кључеви стана, рекао је да има троје дјеце, те да са породицом живи у стану површине 65 квадрата.

Милић је додао да им је овај пројекат много олакшао да ријеше стамбено питање.

Радио Требиње