Већ четврту годину заредом, Град Требиње спроводи програм подршке дјеци из руралних подручја, која похађају подручне основне школе, као и дјеци која наставу похађају у граду, јер у њиховим мјестима пребивалишта нема школе.

Ове године, Град Требиње је за програм издвојио 105.000 КМ, за укупно 142 корисника са којима су данас потписани уговори о додјели средстава.

Како је речено, средства ће бити дозначена на мјесечном нивоу, у трајању од 9 мјесеци, у износу од 125 КМ и више – у зависности од радног статуса родитеља.

„Циљ је да се не затварају подручна одјељења, али и да родитељи остају у селу и баве се пољопривредом. Сматрамо да ћемо оваквим и случним програмима за помоћ рурарним подручјима задржати људе на селу и очувати подручна одјељења основних школа, која се све више гасе у РС“, рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Мајка троје дјеце Миомира Крунић из села Јасен, као и Ристо Крунић, мјештанин Гомиљана који има четворо дјеце, кажу да подршка Градске управе значи много, како за ђаке, тако и за родитеље, али и за опстанак и развој сеоских подручја.

„Од тог новца дјеца могу имати џепарац у току школске године, обући се и обути“, реако је данас Пртило.

Због епидемиолошких мјера заштите од корона вируса, данашње потписивање је било  подијељено по групама.