09.06.2023.
Положен камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу

Полагањем камена темељца, у насељу Придворци данас је почела изградња нове, савремено опремљене болнице у Требињу, укупне вриједности 128.448.448 КМ са ПДВ-ом, уз присуство највиших званичника Српске, предвођених предсједником Републике Милорадом Додиком и великог броја грађана Требиња и источне Херцеговине.

Камен темељац положили су: Милорад Додик, предсједник РС, премијер Радован Вишковић, министри здравља РС и Србије Ален Шеранић и Даница Грујичић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор Болнице Требиње Недељко Ламбета и академик Предраг Пешко.

Свечаности су присуствовали и директор ЕРС Лука Петровић, епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, народни посланици, шеф требињске канцеларије Генералног конзулата Србије у РС Мирослав Марковић, начелници источнохерцеговачких општина, директори јавних установа и предузећа наше регије, медицински радници Требиња и регије, представници јавног, политичког и вјерског живота града и источне Херцеговине те бројни грађани Требиња и Херцеговине.

Прије полагања камена темељца, уприличена је видео презентација пројекта „Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ Болница Требиње“ по принципу „кључ у руке“, за који ће средства бити обезбијеђена из буџета Републике Српске, а градиће је група фирми коју предводи „Херц градња“ из Билеће.

Нова болница Требиње, која представља један од најзначајнијих подухвата Владе Републике Српске у здравственом систему, биће грађена по највишим стандардима, имаће више од 20 служби и одјељења и 223 кревета за пружање квалитетних здравствених услуга свим грађанима Требиња и регије.

Планираном динамиком радова, нова болница треба да почне са радом до краја 2025. године.

Нови болнички комплекс простираће се на површини од 41.080 метара квадратних и садржаваће савремени објекат болнице, пратећи објекат техничког блока, надстрешницу за санитетска возила, као и комплетно уређене припадајуће колске и пјешачке комуникације, заједно са паркинзима и зеленим површинама.

Болнички објекат обухватаће одјељења онкологије, пулмологије, инфективно одјељење, одјељење психијатрије, неурологије, интерно одјељење, одјељење нефрологије, порођајно одјељење и гинекологију, одјељење хирургије и урологије, одјељење ОРЛ и офталмологије, ургентни блок са собом за опсервацију.

Нова болница у нашем граду имаће и дневне болнице – општу и онколошку, дијализну, хируршку, интернистичку и кардиолошку интезивну његу, полуинтезивну његу, опоравак пацијената – ангиографија и ендоскопија, опоравак пацијената – ОРЛ и офталмологија, одјељење за опоравак уз операциони блок, одјељење за опоравак уз блок оперативне гинекологије и акушерства и интезивну његу – неонатологија.

Предвиђена је медицинска опрема која треба да задовољи стандарде модерне болнице изграђене у складу са посљедњим технолошким достигнућима, по високим медицинским стандардима и адекватна за пружање планираних медицинских услуга.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовао је Мјешовити хор “Трибунија”, под управом Александре Рајковић.