10.05.2023.
Почињу Дани Светог Василија

Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње организују „Дане Светог Василија“, који у Требињу и Херцеговини почињу сутра и трају до недјеље, 14. маја.

„Светковање Светог Василија Острошког и Тврдошког сеже више од три и по вијека, а овако обиљежавање почело је лани, на 350 година од представљења светитеља. Посебно је задовољство што, нарочито ове године, не само црква и град, него и многи вјерници учествују у четвородневном програму. Сви смо и Епархија и град, све је то несливено, али и нераздјељиво, што је нарочито важно кад је у питању овај светитељ“, рекао је  Бранислав Рајковић, представник за културу и медије у Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској.

Он је навео да ће ове године богослужбени, културно-умјетнички и едукативни садржаји манифестације, поред самог градског подручја Требиња, бити приређени и на мјестима од нарочитог значаја у животу Светог Василија, у Мркоњићима, Завали и Тврдошу, а са жељом да се укључи цијела Херцеговина, као светитељева постојбина.

Слађана Скочајић, начелник одјељења за културу у градској управи је истакла да Требињци и Херцеговци цијелу годину осјећају да су у озрачју Светог Василија, а ове године имају прилику да се поклоне и моштима његове мајке Ане.

„Позивам све грађане да у овим данима заувијек осјете благодет која нам је, неком срећом, дата у овој каменитој Херцеговини“, рекла је она.

Павле Паовица, етномузиколог у Музеју Херцеговине је подсјетио да се у Херцеговини чува традиционално музичко насљеђе, попут старијег двогласног пјевања, пјевања на глас, пјевања уз гусле и слично, а у наредним данима културно-умјетничка друштва и пјевачке групе из Требиња и околине представиће све те облике пјевања и херцеговачке народне игре.

Четвородневна манифестација „Дани Светог Василија“ почиње сутра празничним вечерњем у требињском Саборном храму од 18 часова, након чега ће на Тргу слободе, од 19 часова, бити изведен сплет пјесама и игара из Херцеговине, чиме ће „Дани Светог Василија“ бити и званично отворени.

У случају кише културно-умјетнички програм биће одржан у требињском Културном центру.

У оквиру манифестације, за суботу, 13. мај, планирана је радионица за дјецу у манастирима Завала и Тврдош, гдје се светитељ школовао и замонашио.

Обиљежавање „Дана Светог Василија“, као манифестација четири световасилијевске епископије Српске православне цркве које нарочито чувају спомен на овог светитеља: Црногорско-приморске, Захумско-херцеговачке и приморске, Милешевске и Будимљанско-никшићке, почело је прошле године, поводом прославе 350 година од престављења Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца.