Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уручио је вечерас Гркињи Барбари Фасоји и Србину Стефану Илићу златне медаље јер су били најбржи у трци на хронометар у категорији сениора током првог такмичарског дана Балканског првенства у бициклизму.

Стазу дугу 10 километара, од центра града до села Љубово, Фасојиева је прешла за 15 минута и 21 секунду. Иза себе је оставила сународнике – Елену Михалицу Цавари и Ану Марију Зогли.

У мушкој категорији за сениоре Стефан Илић је за минут и двадесет секунди био бољи од другопласираног бициклисте из Кипра.

Стефан је стазу од 20 километара – од центра града до Љубова и назад прешао за 24 минута и двије секунде.

Друго мјесто је припало Кипранину Мацангосу Александросу, док је бронзану медаљу добио Грк Милитијадис Ђануцос.

Ћурић je истакао да је Градска управа дала пуну подршку овом догађају, који је један од најзначајнијих у бициклистичком спорту Балкана, чиме се наш град сврстао на бициклистичку мапу Европе.

“Организовањем овог првенства шаљемо поруку да су спорт и дружење опредијељење свих нас у граду, да желимо здраву породицу у којој ће дјеца што мање користити мобилне телефоне, а што више се бавити спортом и возити бицикло. Зато смо и одлучили да покренемо изградњу бициклистичке стазе до Јазине, чија је дужина око 15 километара и чија је прва фаза, као што смо и обећали, завршена”, рекао је Ћурић.

Он је свим учесницима пожелио да успјешно пређу све трасе и да најбољи освоје медаље.

Додијељене су и медаље најбољим у јуниорској и кадетској конкуренцији, те у конкуренцијама плус 40 и плус 50 година.

У трци на хронометар учествовало је око 200 такмичара из десет држава – Србије, Румуније, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Албаније, Грчке, Кипра, Турске, БиХ и Републике Српске.

Тркама на хронометар претходиле су трке најмлађих Требињаца, у којима је њих око 250 учествовало, док су најбољим додијељене медаље.

Балканско првенство у бициклизму биће настављено сутра, када ће бити организована и главна трка ове смотре, која у подне стартује у Граду Сунца, а чија је дужина око 100 километара и возиће се у круговима.

И током сутрашњег дана саобраћај ће бити прилагођен овом значајном догађају за наш град.

Организатори првенства су Бициклистички савез Републике Српске и Балканска бициклистичка унија.

Покровитељи такмичења су Влада Републике Српске и Град Требиње.