19.07.2022.
Отворен трећи Фестивал херцеговачких производа – „Херцег фест 2022“

У Дучићевој улици данас је отворен трећи Фестивал херцеговачких производа „Херцег фест 2022“, на којем ће се представити кооперанти „Херцеговачке куће“.

Фестивал је свечано отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је рекао да је пољопривреда област у коју се у посљедње вријеме пуно улаже, те да суграђани који желе да се баве пољопривредом морају размишљати само о производњи.

„Што се тиче здравственог прегледа производа, паковања, продаје, обавезу око скоро свега тога смо преузели на ‘Херцеговачку кућу’. У почетку нисмо имали могућност да ‘Херцеговачку кућу’ отворимо у више градова, међутим и то смо успјели и сада имамо понуду у Бањалуци, Источном Сарајеву надамо се ове године да ћемо отворити и у Београду и то је сигурно велики успјех свих нас заједно, а највећим дијелом ових малих произвођача. Тренутно за неким производима имамо већу потражњу него понуду и ми као локална заједница настављамо са свим програмима подршке које смо и раније спроводили. Овом приликом бих поручио свим произвођачима да смо спремни да помогнемо ако на било који начин можемо да им олакшамо производњу“, поручио је Ћурић.

Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Требиње истакао је да су „Херцег фест“ ове године повезали са петим рођенданом „Херцеговачке куће“, који ће прославити сутра са пољопривредним произвођачима, гдје ће сумирати претходну сезону и презентовати планове за наредну.

„Људи који су са нама у ‘Херцеговачкој кући’ данас имају прилику да туристима и свим посјетиоцима у Требињу презентују своје производе и ово је јединствена прилика да сви посјетиоци фестивала поразговарају са произвођачима о рецептурама и начину производње. Тренутно имамо преко 130 потписаних активних уговора са пољопривредним произвођачима, који испоручују преко 1.000 артикала у наше три ‘Херцеговачке куће’“, додао је Дутина.

Вељко Чолић, испред Газдинства „Чолић“ каже да они са Херцеговачком кућом успјешно сарађују од самог отварања.

„У понуди имамо 50 производа, надамо се да ће се ускоро отворити и ‘Херцеговачка кућа’ у Београду и да ће потражња бити још већа. Наш најпродаванији производ је крема од смиља која служи за његу коже, а прави се од пчелињег воска и уља од смиља“, додао је Чолић.

Произвођач природне козметике „Јулија“, Мирослава Бодирога рекла је да су своје производе пларисали на тржиште прије двије године.

„Од тада је кренула производња у великим количинама, с тим да нам је увијек битнији квалитет од квантитета и томе смо остали дослиједни и данас. Када смо усавршили производњу сапуна, почели смо правити и природне креме за сунчање, за његу стопала, коже, као и креме против ожиљака и стрија за труднице“, каже Бодирога.

На овогодишњем „Херцег фесту 2022“, постављено је 26 штандова а своје производе излаже 29 пољопривредних произвођача, коопераната „Херцеговачке куће“.