27.04.2023.
Одржан прекогранични квиз за ученике основних школа из Требиња и Никшића

У склопу пројекта „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине” који Град Требиње реализује са НВО ФОРС Монтенегро из Никшића и Комуналним предузећем из Никшића, организован је прекогранични онлајн квиз за ученике осмих разреда четири основне школе из Требиња и Никшића.

У квизу су учествовале ОШ „Јован Јовановић Змај“ и ОШ „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња и ОШ „Браћа Рибар“ и ОШ „Браћа Лабудовић“ из Никшића.

Основни циљ овог квиза је подизање еколошке свијести, повезивање ученика са обје стране границе и успостављање њихове међусобне сарадње. На поменутом надметању, ученици су имали прилику да покажу своја знања из области заштите животне средине.

Од горе наведених екипа, највише бодова освојила је ОШ „Браћа Лабудовић“, друго мјесто припало је ОШ „Свети Василије Тврдошки и Острошки“, трећепласирана је била екипа ОШ „Јован Јовановић Змај“, док је четврто мјесто припало ОШ „Браћа Рибар“.

Пропозицијама такмичења утврђено је да свака од екипа добије награду у складу са својим пласманом, па су за своје школе ученици овом приликом освојили вриједне награде у виду опреме.

Овај двоипогодишњи пројекат финансира Европска унија посредством Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020, Укупна вриједност пројекта је преко 584.000 евра, од чега је Европска унија обезбиједила скоро 317.000 евра бесповратних средстава