11.05.2023.
Лако је појас везати!

Једна од основних мјера пасивне заштите возача и путника у возилима је употреба сигурносних појасева уз наслоне за главу, ваздушне јастуке и дјечијa аутосједишта. Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јeдинице локалних самоуправа, Радио телевизија Републике Српске као медијски партнер и компаније Витинка као друштвено одговорна компанија у периоду од 26. априла до 31. маја 2023. године проводе превентивну кампању „Лако је појас везати!“.

Циљ провођења кампања „ЛАКО ЈЕ ПОЈАС ВЕЗАТИ“ је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, повећањем употребе сигурносних појасева код возача и путника у возилу као и дјечијих ауто сједишта. Кампањом се утиче на промјену ставова према употреби сигурносних појасева и дјечијих ауто-сједишта, те преношење поруке учесницима у саобраћају колико је важно користити заштитна средства.

Реализацијом ове кампање очекује се повећање употребе сигурносних појасева и дјечијих ауто сједишта чиме би дошло до смањења броја настрадалих лица у саобраћајним незгодама и измјене у структури повреда (значајно смањење тежине повреда и мања смртност).

Овај циљ може се достићи само мултидисциплинарним приступом, на првом мјесту едукацијом учесника у саобраћају и примјеном превентивних и репресивних мјера.