Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је данас у разговору са амбасадором Кине у БиХ Ђи Пингом да је циљ ове локалне заједнице да привуче што већи број кинеских туриста, али и привредника на подручје Требиња и Херцеговине.

“Одређени пројекти ће већ наредних дана бити послати у кинеску Амбасаду како би их они презентовали привредницима који су спремни да улажу у ово подручје”, рекао је Ћурић новинарима.

Он је подсјетио да је у 2018. години регистровано 3.000 ноћења кинеских туриста и да је циљ да тај број буде повећан.

Ћурић је рекао да је на данашњем састанку разговарано о пројектима из области енергетике, туризма и пољопривреде, а једна од важнијих тема била је изградња требињског аеродрома за који су заинтересовани кинески инвеститори.

“Поменули смо и ту тему и у наредном периоду они очекују повратне информације од нас. Конкретно, у којој фази је тај пројекат, шта је до сада урађено и какви су даљи планови”, навео је Ћурић.

Он је рекао да је сигуран да ће градска управа у наредном периоду имати још бољу сарадњу са кинеском Амбасадом, посредством које ће покушати да презентује што више туристичких потенцијала.

Амбасадор Ђи је навео да је први пут у Требињу и да се већ увјерио у све потенцијале овог града.

“Вјерујем да ће кинеске компаније заинтересовати економска и туристичка сарадња са Требињем. Мислим да постоји велики простор за сарадњу и надам се да ће у будућности овдје долазити све више кинеских туриста, али и привредника”, рекао је Ђи.

Он очекује да ће се што више производа из Херцеговине извозити у Кину.