07.12.2021.
Јавне установе и организације потписале протокол о сарадњи у области социјалне и дјечије заштите и инклузије

У Градској управи Требиње данас је потписан Протокол о сарадњи измeђу надлежних институција и организација с циљем унапређења мултисекторског приступа социјалне заштите и инклузије. Ријеч је о документу који за циљ има превентивно дјеловање, рано откривање и октклањање ризика који могу довести до потешкоћа у понашању дјеце и младих, као и функционисању њихових породица. Укупно седамнаест јавних установа и градских невладиних организација потписало је протокол.

Јасмина Бабић, консултант за социјалну заштиту при УНИЦЕФ-у, каже да протокол има за циљ да званично уреди проток информација између установа када су у питању дјеца из рањивих група, дјеца са потешкоћама у развоју, као и дјеца из породица у ризику.

„Циљ је да се комплексни проблеми ових породица, посебно дјеце која су примарно у фокусу интересовања УНИЦЕФ-а, што прије детектују, да се уреде рокови и проток информација између релевантних институција, да се на вријеме реагује и да се кроз узлуге које већ постоје у локалној заједници, али и нове услуге, покушају отклонити или умањити дугорочне посљедице,“ истакла је Бабићева.

Она је додала да се нове услуге односе на отварање Центра за рани раст и развој, као и услугу системске породичне терапије.

Како је данас речено, УНИЦЕФ ће подржати организацију и опремање Центра, као и стандардизацију скала за процјену по којој ће се радити са дјецом са потешкоћама у развоју, али и са дјецом у ризику.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић се захвалио представницима УНИЦЕФ-а, као и директорима  установа и представницима организација који су данас потписали протокол о сарадњи. Ћурић је истакао да је oво један од укупно три пројекта која се реализују у сарадњи са организациојом УНИЦЕФ, чија је вриједност око стотину хиљада конвертибилних марака, од чега Град издваја око тридесет хиљада.

„Сматрамо да је ово изузетно важан пројекат и, као што је већ речено, у наредном периоду очекујемо да оперативне групе започну рад на конкретним проблемима, а све сходно протоколу који је данас потписан,“ казао је градоначелник.

Он је додао да ће у будућем периоду бити организоване и различите едукације, те да ћемо ускоро имати посебно обучен кадар за рад са дјецом из рањивих категорија и дјецом са потешкоћама у развоју.

Директор ЈУ „Наша радост“ Требиње Јања Ћапин рекла је медијима да ће Центар за рани раст и развој функционисати при овој установи, а постојаће и посебно израђени индивидуални програми рада са дјецом са потешкоћама у развоју.  Како је Ћапинова истакла, рад Центра се неће односити искључиво на дјецу која похађају вртић, већ ће обухватити и рад са дјецом из цијеле регије.