Као Европски град спорта за 2024. Херцег Нови је подршка Требињу у трци за ову престижну титулу за наредну годину, порука је након састанка делегације двије побратимске општине. Уз овај повод, теме разговора предсједника Општине Стевана Катића и градоначелника Требиња Мирка Ћурића су биле размјене досадашњих искустава у сарадњи и планови за аплицирање за нове прекограничне пројекте.

Како наводи градоначелник Требиња Мирко Ћурић, титула Европског града спорта веома је значајна, па ће искуство Херцег Новог умногоме помоћи око аплицирања.

– Сматрамо да је Требиње у последње вријеме доста урадило по питању спортске инфраструктуре, а исто тако велики је број дјеце укључен у спорт на подручју града Требиња. Конкретан је податак да се 2500 дјеце узраста до 18 година бави спортом. Имамо велики број успјешних клубова, када је ријеч о мушкој и женској кошарци, рукомету, фудбал. Чињеница је да то изискује труда и новца, али оно што је веома важно имамо клубова чији су чланови само Требињци, а наступају у најишим ранговима такмичења – наводи он.

У агенди градоначелника Ћурића је била и посјета Олимпијском каравану, а како наводи предсеједник Општине Стеван Катић, повод разговора је подршка Требињу у аплицирању за титулу Европског града спорта.

– Драго ми је што је и Требиње кандидат за Европски град спорта за 2025. Надам се да ће током следеће године Требиње добити тај статус, као што је и херцег Нови за 2024. годину – истиче он.

У оквиру сарадње два града покренута је иницијатива за оспособљавањем интегрисаног граничног прелаза, а Ћурућ информише да су радови у току.

– Надамо се да ће то убрзати проток, што је веома значајно. Није проблем само ртијешити инфраструктурно да то лијепо изгледа, него да има пуну функцију. Често се чујемо Катић и ја, интервенишемо колико је то у нашој надлежности, више можда на пријатељској основи, јер то није ингеренција локалне заједнице. У сваком случају размију нас, не тражимо ништа лично, већ за општи интерес. Исто тако, свјесни смо ситуације да је сваке године све већи број људи који долазе и у Херцег Нови и у Требиње, што је добро – казао је Ћурић.

Сви досадашњи пројекти у оквиру међународне сарадње врло успјешно су реализовани, због чега су се два града заједно пријавила на бројнe међународнe пројектe, наводи Катић.

– Заједно учествујемо и у овим следећим позивима, што дефинитивно потврђује да два, који су најближи, односно један уз други у двије различите државе функционишу заједно на беспрекоран начин и ми ћемо наставити сарадњу још снажније и у наредном периоду – истакао је он.

Током састанка договорен је и наставак сарадње на организацији манифестација које ће бити одржане у Требињу и Херцег Новом.