10.05.2023.
Градоначелник Требиња угостио дјецу и наставнике из Смедерева

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић данас је уприличио пријем за ученике, наставнике и госте из Смедерева, који су у узвратној посјети Требињу и Херцеговини.

Ћурић је рекао да је договорено да се ускоро Требиње и Смедерево побратиме те да се сарадња ова два града прошири на све области.

„На почетку смо сарадње која би требало у наредном периоду да се подигне на још виши ниво. Увијек се нађу људи који вуку коријене из Херцеговине, тако је и са Смедеревом, који наш град и регију презентују на најбољи начин, а послије тог упознавања сви радо долазе у Херцеговину. Хвала свим људима који су учинили да дође до овог сусрета и надам се да ће се ускоро побратимити школе из Херцеговине са школама у Смедереву. Наравно да ћемо повезати и спорт, културу, привреду јер када се људи упознају, повежемо све области, то ће наставити да живи што нам је крајњи циљ“, истакао је Ћурић.

Дејан Стошић из Смедерева, који има херцеговачке коријене, захвалио је требињском градоначелнику на добродошлици истакавши да је ово почетак једне дивне сарадње Смедерава и Источне Херцеговине.

„Прошле године су дјеца из Источне Херцеговине боравила пет дана у Србији. И ове године ће дјеца за Дан српског јединства доћи у Србију. Планирано је да обиђемо Београд, Крагујевац, Смедерево и Крушевац као старе српске пријестонице. Планиран је и одлазак до Новог Сада. Сљедећи пут када будемо долазили са дјецом у Требиње, покушаћемо да са нама дођу и привредници из Браничевског и Подунавског округа да покренемо привредну сарадњу. Надам се да ће убудуће још више људи из Србије долазити у Требиње. Ријека Дрина није граница, она је кичма српског народа и она спаја наша два народа“, рекао је Стошић.

Сергеј Драгутиновић, ученик Основне школе „Јован Цвијић“ из Смедерева је срећан што је међу 50 најбољих ученика из Смедерева који бораве у Требињу.

„Желим да захвалим градоначелнику Требиња што нас је добро угостио, овдје се осјећамо као код куће. Посјетили смо доста манастира, у сваком смо саслушали лијепе и богате приче о народу и историји хришћанства. Надам се да ћемо се до краја боравка овдје лијепо провести и сазнати свашта корисно“, навео је Сергеј.

Василије Стошић, ученик Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Смедерева је рекао да му је драго што је дошао у Херцеговину.

„Наша школа је прошле године примила 50 најбољих ученика из Херцеговине, сада смо ми овдје. Једва чекамо када ће дјеца из Херцеговине доћи опет код нас у обилазак наше државе. Ми смо једна држава и треба да се поштујемо“, рекао је овај дјечак.

Педесет најбољих ученика из основних школа у Смедереву боравиће наредних неколико дана у граду на Требишњици. У септембру ове године, дјеца из Требиња посјетиће Смедерево.