Градоначелник Требиња Мирко Ћурић разговарао је данас са амбасадором Швajцарске у БиХ Данијелом Хуном на састанку који је одржан у оквиру амбасадорове прве службене посјете Требињу. Теме састанка су биле развојни пројекти на територији града Требиња, као и сарадња у области привреде и туризма.

Градоначелник  Ћурић је изказао захвалност амбасадору и влади Швajцарске на подршци, односно пројектима који су до сада проведени у Требињу. Градоначелник је такође изразио захвалност и на томе што је Швajцарска препознала  наш град као озбиљног партнера и кандидата за провођење будућих пројеката.

„У питању је пројекат подршке мјесним заједницама, вриједан око 200.000 КМ, гдје ћемо комплетно опремити канцеларије за пет мјесних заједница и обучити лица запослена у мјесним канцеларијама. Овај пројекат ће трајати три године, а Град ће учествовати са својим средствима у висини од 60.000 КМ. Затим, имамо пројекат процјене ризика и пројекат водоснабдијевања – Мек пројекат – путем кога град може добити врло значајна грантовска средства за улагање у систем за водоснабдијевање.“

Швajцарски амбасадор се захвалио на пријему, потврдивши да постоје различити потенцијали за сарадњу, посебно у области туризма и инвестиција.

„Швajцарска је земља која има велико искуство у области туризма и гледаћемо да и у том погледу остваримо сарадњу. Такође, разматрали смо инвестиције приватног сектора и свакако ћемо покушати да мотивишемо швицарске бизнисмене да дођу у БиХ и узму у обзир потенцијале Требиња“, рекао је амбасадор након састанка.

Амбасадор је додао да постоји одлична сарадња са Требињем у области јавног сектора, те најавио могућност проширења сарадње и на друге области.