10.03.2023.
Градоначелник Мирко Ћурић разговарао са представницима кинеске Фондације “За мир и развој” и Амбасаде Kине

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, разговарао је данас са представницима кинеске Фондације “За мир и развој” и Амбасаде Народне Републике Kине у БиХ.

Генерални секретар и амбасадор Фондације “За мир и развој”,Сју Ђиангуо, истакао је задовољство због будуће сарадње са Градском управом и посјетом Требињу.

“Састанак је био веома пријатан и конкретан. Kад се вратимо у Kину, промовисаћемо и Требиње и ово друштво које ће сигурно бити просперитетно. Оно што бих истакао је највећа могућност за сарадњу, изградња соларне електране за добит народа овдје. Пошто је мој први пут у Требињу и нисам знао прије да имате богате ресурсе за соларну енергију, када дођем у Kину тражићу кинеске партнере да инвестирају овдје. Друго, привлачење кинеских туриста је од значаја, а и ваши производи које ћемо промовиосати су од важности за наш народ”, каже  Ђиангуо.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је навео да је састанак одржан на иницијативу амбасадора који је био одушевљен организацијом Kинеске Нове године у Требињу и то је знак њихове пажње и захвалности.

“Желе да промовишу наше ресурсе и да покушају наћи инвестититоре за улагање у наш град, на обострано задовољство. Ова фондација, као што јој само име каже, бави се миром и развојем. Ми смо презентовали све што је требало и што имамо и очекујемо сарадњу дугорочно као реализацију разних пројеката. И ја бих поменуо соларну енергију, област пољопривреде, површине на подручју Херцеговине нису загађене. Служе и служиле би за производњу органске хране, очекујемо и повезовање туристичких организација и агенција из Kине…Ово је први састанак али у наредном период очекујемо још састанака и разматрање и  развој других пројеката”, каже Ћурић.