Самостални предузетници са подручја града Требиња, који су се пријавили за Програм додјеле подстицајних средстава за запошљавање Града Требиња, потписали су данас уговоре са градоначелником Мирком Ћурићем.

Уговорима су дефинисани услови под којима Град додјељује подстицајна средства, као и обавезе које су предузетици дужни испунити према лицима која запошљавају.

Програмом је обухваћено 12 послодаваца који ће запослити укупно 15 лица.

Вриједност програма је око 75,000 КМ, а уговорима је дефинисано да минимални износи нето плата буду 600 КМ за средњу, 700 КМ за вишу и 800 КМ за високу стручну спрему. По одлуци послодавца, износи нето плате могу бити и веће.

За подстицаје су се могли пријавити они послодавци чији број запослених није већи од двадесет лица. На тај начин, према ријечима градоначелника Мирка Ћурића, програмом су обухваћени мали и средњи привредни субјекти чија ће дјелатност на овај начин бити стимулисана.

„Овај програм је расписан крајем 2019. године, али смо уговоре потписали тек сада због коронавируса. Програмом смо хтјели стимулисати запошљавање, али и помоћи привредницима у нашем граду, посебно јер многи у претходном периоду нису радили. Упркос потешкоћама које је створио нови коронавирус, Град Требиње настоји задржати и реализовати програме који су планирани,“ рекао је данас градоначелник.

Изражавајући позитиван став према додјели подстицаја за запошљавање, градски привредници рекли су да је након паузе у раду помоћ Града Требиња и више него добродошла те да представља „вјетар у леђа“ за пословање у току пандемије коронавируса.

„Овакви пројекти су будућност, посебно када је у питању запошљавање високообразованих радника и позитиван корак градске управе Требиња“, рекао је директор фирме Анђелић д.о.о. који је потписао уговор о субвенционисању за два високообразована лица.

Средства за запошљавање радника добила је и Мила Попара, сувласница бутика „Парк“, којој је овим програмом омогућено да поред постојећег, запосли још једног радника.

„То је нама, малим привредницима значајна подршка, јер без средстава Града Требиња, било би немогуће да запослим још једног радника“, каже Попара.

Осим овога програма, градоначелник је данас најавио наставак реализације и других програма, између осталог, слиједи реализација програма за самозапошљавање.