20.03.2023.
Град Требиње се обавезао на испуњење Циљева одрживог развоја

У Сарајеву су представници три кантона, осам општина и градова, међу којима је и Требиње, потписали споразум о локализацији Циљева одрживог развоја.

Партнерски кантони и локалне самоуправе су одабране за сарадњу јер су доказали да имају успостављен функционалан систем управљања развојем, остварују значајне развојне резултате, воде рачуна о најугроженијим групама становништва, те желе постати истински лидери у провођењу Циљева одрживог развоја.

У име Града Требиња догађају су присуствовали Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу и замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић, који је потписао протокол о сарадњи између ове локалне самоуправе и Програма Оквир за реализацију Циљева одрживог развоја као темељ за одржив и инклузиван раст у БиХ (СДГ2БиХ).

Сарадња ће се у наредном периоду одвијати кроз процес локализације и операционализације Циљева одрживог развоја кроз системску имплементацију стратегија развоја кантона и локалних самоуправа.

Поред тога, радиће се и на развоју и припреми документације за стратешке пројекте који доприносе остваривању Циљева одрживог развоја, као и припреми и имплементацији развојних пројеката.

Догађај је одржан у оквиру програма „Превођење Оквира за реализацију Циљева одрживог развоја (СДГс) у БиХ у одрживи и инклузивни раст” (СДГ2БиХ), којег финансира Шведска, а имплементира УНДП у партнерству са УНИЦЕФ-ом и UN Women у оквиру подршке Уједињених нација бх. властима у имплементацији Оквира за реализацију СДГ-ова у БиХ.