22.03.2023.
Град Требиње партнер Чачку – српској престоници културе у 2023. години

Град Требиње партнер је Граду Чачку који је прва национална престоница културе Србије за 2023. годину, чиме ће бити дио великог програма који ће до краја године чинити више од 400 манифестација. Тим поводом јуче су у Чачку боравили градоначелник Мирко Ћурић и начелник Одјељења за културу Слађана Скочајић, који су присуствовали отварању програма „Чачанске родне“ – мултимедијалног спектакла, у оквиру ког су обједињени спорт, култура, туризам, умјетност, али и незаобилазна инфраструктура.

Као једини град партнер Чачку, градоначелник Ћурић је колеги Милуну Тодоровићу и свим грађанима овог града у Шумадији, честитао велико признање, захваливши се што су изабрали управо Требиње да им буде партнер на овом великом догађају, који ће додатно учврстити везе између ова два града у Србији и Републици Српској.

„Требиње је својеврсна престоница културе у Републици Српској, а Чачак у Србији, а притом смо још и градови побратими. То је био само један од разлога да наш град буде партнер пријатељима и браћи у Србији. Почаствовани смо што смо дио ове велике манифестације и што ћемо се током љета представити Чачанима са ‘Данима Требиња“, казао је Ћурић.

Он је истакао да је у претходном периоду потписан Меморандум о сарадњи између двије туристичке организације, а да ће у наредном периоду бити успостављена и сарадња између других институција два града.

„Град Требиње ће у оквиру партнерства са Чачком, организовати представљање нашег града, гдје ће бити приређен концерт учесника фестивала класичне музике ‘Music and More Summer Fest’, изложба радова нашег суграђанина Игора Бошњака, концерт професора Музичке школе и документарна изложба о Јовану Дучићу“, истакао је Ћурић.

Према његовим ријечима, ови догађаји биће организовани током августа мјесеца.

Током ове године, док носи ову титулу, Чачак ће бити домаћин и великог броја истакнутих умјетника, а биће отворен и Музеј кошарке који ће бити јединствен у овом дијелу Европе, а можда и у читавој Европи.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је овај град увијек имао са чим и са ким похвалити и подичити.

„Ово је један од најважнијих и најсвјетлијих дана у модерној историји нашег града, када смо послије радне верзије и апликације изузетних младих умјетника сазнали да смо међу 18 локалних самоуправа добитници те ласкаве титуле. Засукали смо рукаве и кренули одмах да радимо. Слобода, на Морави, на раскршћу, на калдрми дефинишу наш град вијековима уназад, али оно што је од почетка наша визија јесте да побиједимо оно сто је деценијама иза нас“, казао је Тодоровић.

Престоница културе један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе Србије са циљем да се уз подршку локалним самоуправама ојачају кључни фактори културног развоја.

– Ово је догађај којим исписујемо нове странице историје овог града, Моравичког округа и читаве Србије. Чачак ће бити центар културе и умјетности наше земље. Осим савремених форми, бројни програми и садржаји представиће све богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локалну средину и околину чини привлачно и упечатљиво“, рекла је министар културе Србије Маја Гојковић.

Она је истакла да је прије више од двије године уз подршку предсједника Србије Александра Вучића и Владе Србије покренула овај пројекат по узору на Европску престоницу културе имајући у виду све предности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају.