Мисија еуПОЛИСА је  иновативна методологија урбаног планирања, уз  интеграцију рјешења инспирисаних природомза унапређење здравља и благостања грађана у 4 европска града

Поносни смо што можемо најавити почетак међународногпројекта еуПОЛИС, који финансира програм Хоризон 2020, а координира Национални Технички Универзитет у  Атини (НТУА), повезујући знање и искуство 28 партнерских организација из цијелог свијета, укључујући 4 европска града: Пиреј, Београд, Лођ и Гладсакс. Ови градови ће покренути ангажман грађана и примјену природом инспирисаних рјешења иновативне методологије урбаног планирања еуПОЛИС-а, док ће Богота, Палермо, Лимасол и Требиње бити градови “сљедбеници”, који ће учити кроз искуства предводника и реплицирати  еуПолис методологију у својим срединама.

Свијет се драматично мијења, а европски градови суочавају се са великим изазовима урбаног развоја, социјалним, геополитичким, економским и климатским изазовима који утичу на квалитет нашег живота. Постало је очигледно да текућа урбанистичкапракса која се претежно заснива на инвеститорским, комерцијалним, интересима мора да се мијења у правцу одрживијег, инклузивнијег урбаног планирања   које ће узети у обзир регенерацију и рехабилитацију природних ресурса и потребе свих грађана, прије свега локалних заједница и осјетљивих друштвених група.  Један од важних циљева пројекта јесте укључење ових различитих перспектива у процес заједничког планирања одрживих рјешења и остваривања права грађана на град, на његове јавне просторе, природне и друштвене ресурсе, те да избалансира неуравнотежене односе који у савременим градовимаизазивајуразличите врсте социјалних дисторзија које проузрокују стрес, незадовољство и смањују квалитет живота грађана, што директно утиче на њихово здравље.

Да би се позабавила овим изазовима, методологија урбаног планирања заснована на еуПОЛИС рјешењима који су инспирисани  природом, нуди синергију приступа који је фокусиран на људе /здравље са значајним еколошким и економским предностима.

Пројекат еуПОЛИС има за циљ да замијени или комбинује традиционалне скупе машинске системе направљене у сврху заштите животне средине са природним системима у циљу стварања  отпорних  урбаних екосистема са нижим трошковима животног циклуса, што би директно утицало на јачање  јавног здравља и квалитет живота.Пројекат се бави критичним изазовима као што су низак квалитет животне средине, фрагментација и низак биодиверзитет на јавним мјестима и проблемима са ресурсима воде, увођењем структуираног приступа како би се активирали скривени ресурси и услуге постојећих природних и пројектованих урбаних система и регенерација и рехабилитација урбаних екосистема.

Детаљни циљеви  еуПОЛИС-а  су побољшањеурбане отпорности примјеном одговарајућих матрица урбаног планирања и стварањем животних инклузивних урбаних простора. Процес заснован на систематском спровођењу  иновативних партиципативних алата са посебним освртом на пол, старост и инвалидитет. Експерти еуПОЛИС тима ће идентификовати критичне изазове са којима се демо градови сусрећу,  обезбиједиће  холистичка рјешења а онда измјерити њихов позитиван утицај на квалитет живота грађана: њихово укупно благостање, физичко, ментално и  емоционално здравље.

Универзитет у Атини НТУА   координира пројектом, а еуПОЛИС тим чине : Универзитет у Варшави – Институт за друштвене студије (Пољска),Универзитет у Београду –Грађевински факултет (Србија), Ампхи Интернатионал АпС (Данска), Европски регионални центар за екохидрологију пољске академије наука, Институт за вертикалну пољопривреду (Аустрија), Геосистем Хеллас С.А ( Грчка), Империјал Колеџ научне технологије и медицине(Велика Британија), Биополус (Мађарска),  РИСАСицхерхеитсаналyсен (Њемачка), Ресилиенце Гуард (Швајцарска) ЦДП Wорлдwиде Гмбх (Њемачка), ЕнПлус (Србија), БиоАссист (Грчка), Сентио Лабс Монопросопи (Грчка),Бyспектрум (Данска), Миксер (Србија) Плегма Лабс (Грчка), Одјељење за грађевинарство и инжењерство заштите животне средине на Универзитету Лос Андес (Колумбија), Град Београд (Србија), Град Лођ (Пољска), Град Пиреј (Грчка), Општина Гладсакс (Данска), Град Палермо (Италија), Град Лимасол (Кипар), Град Требиње ( Република Српска), Град Богота (Колумбија), Фенгxи Неw Цитy (Кина).

Град Требиње је један од градова “сљедбеника” у пројекту еуПОЛИС. Град ће бити  локација за изградњу капацитета запослених а и грађана,  како би добро савладали методологију иновативног просторног и урбаног планирања инспирисаног  природним рјешењима  у циљу  побољшања јавног здравља и квалитета живота. Град Требиње би тако новостечене праксе уврстио у будуће пројекте.

Град Требиње ће бити погодна локација за еуПОЛИС да покаже предности својих иновација путем менторства и обука.

Тежња пројекта да редефинише појам савременог европског града огледа се и у његовом  називу “еуПОЛИС”-  префикс “еу” на грчком значи “добро”, “здраво”, “срећно” а истовремено је и  симбол вриједности Европске Уније.