19.06.2024.
Град Требиње и званично поднио кандидатуру за Европски град спорта 2025.

Поводом кандидатуре Града Требиња за добијање престижног признања „Европски град спорта 2025“ од стране организације АЦЕС Европа данас је одржана конференција за штампу.

АЦЕС Европа је удружење са сједиштем у Бриселу, које сваке године додјељује признања Свјетској престоници, Европској престоници, региону, граду, острву, заједници и граду спорта. Ова комисија је током боравка у Требињу посјетила најзначајније објекте спортске инфраструктуре, поједине спортске клубове и упознала се са детаљима везаним за традицију и развој спорта у Требињу.

Представник удружења АЦЕС Европа Хуго Алонсо из Шпаније изразио је наду да ће кандидатура Требиња наићи на подршку Комисије и да ће Требиње добити ово вриједно признање.

„Оно што сам видио је да Требиње има одличне спортске објекте и капацитете, са изузетним тимским спортовима и невјероватним вањским спортским објектима и град улаже много у развој спорта и спортске инфраструктуре“, рекао је Алонсо.

Почетком године, Граду Требињу је од стране удружења АЦЕС Европа одобрена кандидатура за аплицирање у циљу добијања признања „Европски Град Спорта 2025“.

„Требамо да будемо поносни на све што имамо и што смо остварили у спорту. Хвала и генерацијама прије нас које су помогле да се Требиње спортски високо позиционира. Овим признањем добићемо међународно признање за све наше напоре које смо уложили у развој спорта“, рекао је градоначелник Ћурић.

Осим престижа, добијање титуле Европски град спорта може додатно да унаприједи услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. На данашњој конференцији за штампу говорили су и начелник Одјељења за културу Требиња Слађана Скочајић и предсједник Спортског друштва „Леотар“ Бобан Брњош.

Од градова из БиХ у протеклим годинама ово ласкаво прузнање добили су Бањалука 2017. и Бијељина 2020. године. Проглашење ће бити одржано у децембру.