30.03.2023.
Град Требиње дио пројекта “Будућност одрживог туризма у БиХ почиње сада“

У Градској управи данас је уприличено потписивање Меморандума о разумијевању између ГИЗ-а БиХ и представника шест туристичких дестинација – Града Требиња, Шамца, Kоњица, Босанске Kрупе, Националног парка Kозара и Споменика природе Скакавац, у оквиру пројекта “Будућност одрживог туризма у БиХ почиње сада“, који суфинансирају Европска унија и Влада Њемачке.

Пројекат је вриједан 13,7 милиона евра, а ових шест дестинација ушле су у избор ТОП 100 за сертификовање зелених дестинација у БиХ.

Весна Грковић, програмски менаџер у делегацији ЕУ у БиХ каже да је овај догађај организован у оквиру EU4BusinessRecovery пројекта који је финансирала Европска унија и Влада Њемачке и настао је као помоћ БиХ за превазилажење посљедица ковид кризе.

„Пројекат се проводи већ одређени низ година, а подразумјева помоћ сектору туризма. Осам дестинација, локација у БиХ је добило бесповратна средства за финансирање туристичких пројеката, од којих се шест опредијелило за сертификацијом зелених дестинација. Потписивање меморандума је резултат жеље ових локалних заједница, гдје ће се кроз консултантску помоћ партнера пројeкта GIZ-а и Green Visions добити сертификат, како би својим локалним заједницама могли да пруже економски бенефит“, навела је Грковић.

Тијери Жуберт, представник “Green visions” рекао је да ова организација ради са одабраним дестинацијама како би прошли кроз цијели процес сертификације.

„Формираћемо онлајн центар за обуку који ће бити доступан свима који желе да буду укључени у пројекат одрживог туризма, а радиће се и на проширењу ове идеје. Морам да нагласим да је град Требиње примјер добре праксе кад је ријеч о дестинацијама са одрживим туризмом“, истакао је Жуберт.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, каже да је потписивање меморандума важно да би се размијенила искуства те да је потребно уложити више напора за још боље резултате.

“Настојаћемо да у наредном периоду оправдамо указано повјерење, јер били смо пресрећни кад смо изабрани међу 100 дестинација, као и кад смо остварили прво мјесто са пројектом ‘Херцеговачка кућа’“, рекао је Ћурић.

Он је додао да очекују добар пласман заједно са свим учесницима у будућности те да су спремни да подијеле искуство града кад је ријеч о одрживом туризму.

Армин Халитовић, градоначелник Босанске Крупе је изразио захвалност што је његова локална заједница дио овог пројекта и истакао да ће бесповратна средства утрошити како би на најбољи начин представили ресурсе које имају у свом граду.

„Наша визија је одавно да Босанска Крупа буде град у који се долази, а не град кроз који се пролази“, навео је Халитовић.

Потписивању Меморандума претходило је представљање дестинација и панел о одрживом туризму.