17.06.2022.
Град изваја 15.000 КМ за издаваштво – Градоначелник потписао уговоре са ауторима чија дјела ће бити објављена

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић потписао је данас уговоре са учесницима јавног конкурса за издавачку дјелатност, који су остварили право на финансирање њихових ауторских дјела. Трочлана комисија за процјену рукописа донијела је одлуку да Град у овој години подржи објаву пет књижевних дјела, а ријеч је о двије збирке поезије, роману, књизи афоризама и монографији о палим борцима Требињске бригаде.

Градоначелник Мирко Ћурић је овим поводом рекао да је Град ове године одлучио да распише јавни позив за издаваштво и путем њега подржи квалитетне ауторе у Требињу. Како је истакао, за ове намјене је из градског буџета издвојено 15.000 конвертибилних марака.

„Хвала овим људима који ће својим радовима да оставе траг иза нас, јер што остане иза нас, генерације памте. Ови људи заслужују сваки вид подршке и надам се да ће и у наредном периоду имати подршку града Требиња“, рекао је Ћурић.

Истичући да је пред комисијом био врло одговоран посао, члан комисије за процјену пристиглих рукописа Милосава Супић Вуковић рекла је медијима да је на конкурс пријављено шест рукописа, али да је једна пријава одбијена због непотпуне документације, односно неиспуњавања услова из јавног позива.

„Настојали смо да све рукописе ишчитамо јер је ријеч о врло квалитетним рукописима. Мислим да су аутори задовољни са овом подршком и надам се да ћемо и убудуће на овакав начин сарађивати“, рекла је Супић Вуковић.

Учесник конкурса Доброслав Шаровић, чији роман ће се уз подршку Града ускоро наћи пред читаоцима, изразио је захвалност градоначелнику Мирку Ћурићу, начелнику Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађани Скочајић, као и члановима комисије, истичући да је задовољан што ће након дужег низа година рада сада моћи и да објави своје дјело.